cookie-og-privatlivspolitik
På marken mellem motorvejen og Lollandsbanens spor kan der opføres flere højhuse, som vil genere de færreste, mener Bevaringsforeningen By & Land Maribo.

3

Billeder

På marken mellem motorvejen og Lollandsbanens spor kan der opføres flere højhuse, som vil genere de færreste, mener Bevaringsforeningen By & Land Maribo.
Foto: Ingrid Riis

Lolland

Vil have højhusene vest for byen

Flere forslag til alternative placeringer af højhuse i Maribo.
22. januar 2020 kl. 17:10 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO For en uge siden endte et borgermøde om højhuse i Maribo med at nogle af tilhørerne udvandrede undervejs. Planerne om at bygge tre højhuse på op til 30 meters højde på Søndre Boulevard er blevet mødt af massive protester.

Det er dog ikke nødvendigvis planerne om at bygge i højden, der generer mange maribonitter, men alene planerne om at placere de tre højhuse i et område, hvor de vil skille sig markant ud i forhold til det øvrige byggeri.

Siden borgermødet i sidste uge har flere meldt sig på banen med forslag til, hvor højhusene kan placeres i byen - uden at skulle genere en masse naboer, men hvor man bevarer en god udsigt over den bynære natur.


Tæt på Nørresø

Bevaringsforeningen By & Land Maribo var allerede på banen med kritik af højhus-planerne, da de blev præsenteret i Folketidende i sommer. Siden har foreningen ikke ændret holdning, men har til gengæld indleveret et høringssvar til Lolland Kommune, der peger på mange alternative placeringer til boligbyggeri i Maribo.

Når det gælder højhuse, ser foreningen specifikt en placering som ideel. Det er i den vestlige ende af byen, og lige uden for det nuværende byskilt. På grunden ned mod Nørresø, hvor der tidligere var kirsebærplantage, kan højhusene både være bynære og få en fremragende udsigt over Nørresø.

Bevaringsforeningen peger på, at man i 1986 ville opføre et 35 meter højt hotel på grunden, men det blev dengang droppet efter modstand fra Storstrøms Amt og Danmarks Naturfredningsforening. Det drejede sig dengang om skilte, og hvor langt væk de kunne ses, og ikke specifikt på højden af hotellet.

I øjeblikket giver lokalplanen for området lov til erhvervsbyggeri i 12 meters højde, men den kan ændres.

"Lokalplan 73 (for arealet ved Nørresø) skal bare ændres lidt, så boliger kan tillades. Og da der ikke skal være store skilte, kan de ikke skabe problemer", lyder det i en skrivelse fra foreningen, der også peger på, at Lolland Kommune er særdeles rundhåndet med at dispensere fra gældende bestemmelser.

"Endda dem, der lige er vedtaget af selvsamme byråd", skriver bevaringsforeningen videre, og henviser til sagen om nybyggeriet, der er planlagt på Lilletorv i Maribo.


Byg ved Balling-Engelsen

De forslag som foreløbig er stillet til højhusbyggeri er alle enige om, at man skal se mod Maribos vestlige ende for at finde plads til de tre bygninger på op til 30 meters højde. Og så kan det endda være, at der bliver plads til flere end tre, da der i den ende af byen er jord, hvor der er væsentligt mere plads end på grunde ved Søndre Boulevard, hvor der tidligere stod sygehusboliger.

En af dem, der peger på placeringen i den ende af byen, er entreprenør Mogens Nilsson. Helt specifikt har han udpeget grunden bag Balling-Engelsen fabrik, hvor højhusene vil stå forholdsvis ugeneret. Fjerner man samtidig nogle af de gamle fabriksbygninger vil der være endnu mere plads til at bygge på.

Fordelen ved denne placering er, at beboerne her vil være meget mere centralt placeret i forhold til at skulle arbejde udenfor byen. Der er mindre end en kilometer til motorvejen, og til det nye erhvervsområde ved afkørsel 48. Samtidig vil man komme noget tættere på den jernbanestation, som kommer mellem Holeby og Rødby i forbindelse med tunnelbyggeriet.

Højhusene vil samtidig være tæt på mange af byens dagligvarebutikker, og fra de øverste lejligheder vil man både kunne se Søndersø og Nørresø.


Overfor kartoffelcentralen

I Folketidende i fredags slog en læser, Flemming Kastor, til lyds for en placering ikke langt fra den, som Mogens Nilsson pegede på.

Flemming Kastor foreslår at bygge højhusene lige efter den gamle sukkerfabrik, hvor der er en mark, der alligevel ikke kan eller skal dyrkes noget på.

Et byggeri her vil placere højhusene overfor kartoffelcentralen og Skovnæs. Man vil her rykke lidt længere ud af byen, men stadig hurtigt kunne være i bymidten, og læseren foreslår at man optimerer stierne gennem Kidnakken, så man kan komme den vej ind til centrum. Udsigten fra husene vil til gengæld være den samme.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce