Annonce
Lolland

Vil hjælpe med at stoppe nettets grimme sprog

Bøgerne er vigtige og med til at skabe dannelse. Og i en verden, der bliver mere og mere digital, er det vigtigt, at børnene lærer glæden ved at læse. Det støtter LollandBibliotekerne op om i flere projekter. Foto: Rasmus Baaner/Polfoto/arkiv

- Problemet er, at det er blevet i orden at tale ekstremt grimt, være enormt nedladende eller overdrevent grov på de sociale medier, siger.

LOLLAND For få uger siden lukkede Ekstra Bladet for sit onlinekommentarforum Nationen. Kommentarerne fra brugerne var blevet grovere og grovere, og udviklingen har også været at se på de sociale medier, hvor flere kendisser har fortalt om meget hadske beskeder og kommentarer. I Lolland Kommunes sektor for kultur og fritid er man opmærksom på problemet, og på LollandBibliotekerne vil man gerne hjælpe med at stoppe nettes grimme sprog.

Opgaven er dog langt fra enkel. Der findes ingen drejebog, som beskriver, hvordan man får dannelsen til at slå igennem på de sociale medier. Alligevel er det vigtigt at tage ansvaret, også fordi det er bibliotekets mission at fremme oplysning og dannelse.

- Det er enormt svært at finde konkrete eksempler på, hvad vi kan gøre som bibliotek, fordi det er en verdensomspændende trend, men det er enormt vigtigt at holde fast i, at bøger skal have en central rolle i samfundet, siger bibliotekschef Rasmus Stig Nielsen.

Bøger lærer os empati

Han peger på, at forskning og erfaring viser, at læsning øger empatien hos læseren.

- De får en bedre forståelse for sociale sammenhænge og forståelse af andre mennesker. Gennem bøgerne kan du forstå, at mennesker er anderledes end dig selv, at de tænker anderledes, og du får en forståelse for, hvorfor de gør det, forklarer han.

Mister borgerne først den empatiske evne, fordi bøger ikke længere spiller en rolle i deres liv, vil samfundet dø, forklarer bibliotekschefen. Uden forståelsen for andre vil landet ikke kunne hænge sammen politisk, og det samme gælder både socialt og kulturelt.

Den manglende empati kan være grunden til nettets hårde sprogbrug, mener sosuchef på LollandBibliotekerne, Helge Borum.

- En del af forklaringerne, som vi hører, er, at afsenderen ikke forstår, at der sidder et menneske på den anden side, der er ligeværd med en selv, og som har de samme følelser og behov for anerkendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan undervise i sprogrbrug

I langt de fleste tilfælde vil disse personer aldrig tale til andre på samme måde, som de skriver. Igennem "digital dannelse" er LollandBibliotekerne med til at lære elever i 4. klasse at færdes på nettet, men det handler mere om, hvad man skal passe på.

- Men her kunne der sagtens være indlagt en dimension om, hvordan vi generelt kommunikerer med hinanden, når vi er online, mener sektorchef for Kultur, Fritid og Borgerservice i Lolland Kommune, Morten Hatorp, og fortsætter:

- Problemet er, at det er blevet i orden at tale ekstremt grimt, være enormt nedladende eller overdrevent grov på de sociale medier, men de fleste mennesker kan ellers godt navigere i, hvornår det er okay at tale på bestemte måder.

Måske handler det også om at foregå med det gode eksempel, og det vil man gerne på LollandBibliotekerne.

- Det gør vi allerede på de sociale medier, hvor vi gerne viser, at vi er mennesker af kød og blod, og det handler også om at brede det ud til biblioteket, hvor vi skal være gode værter. En god vært er selvfølgelig en, der er venlig og tager godt imod folk, men det er også en, der sætter en grænse engang imellem for, hvad der er ordentlig adfærd. Det taler vi allerede en del om med personalet, forklarer Rasmus Stig Nielsen, der ser det som målet, at biblioteket er et rum, hvor det er trygt for alle at være.

Emnet er i hvert fald alvorligt nok, for problemet er stort, og forskning har også vist, at mobning på de sociale medier er af en grovere karakter end den, man tidligere har oplevet.

  • Bøgerne er vigtige og med til at skabe dannelse. Og i en verden, der bliver mere og mere digital, er det vigtigt, at børnene lærer glæden ved at læse. Det støtter LollandBibliotekerne op om i flere projekter. Foto: Rasmus Baaner/Polfoto/arkiv
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret