cookie-og-privatlivspolitik

2

Billeder

Ejerne af den hvide villa har gennem en advokat blandet andet klaget over de indbliksgener, som der vil være, hvis der bygges i tre etager så tæt op ad deres hus. Der er heller ikke udarbejdet skyggediagrammer for byggeriet.
Foto: Dall og Lindhardsen, illustration

Lolland

Vil kunne se lige ind til naboerne

Naboer har søgt bistand fra advokatfirma med speciale i naboret.
07. april 2021 kl. 06:15 Af Palle Nevad Frandsen

MARIBO Bliver der bygget et op mod 15 meter højt boligbyggeri ved Grandfeldts Gård, vil det være ødelæggende for privatlivet for naboerne på begge sider af nybyggeriet. Det fremgår af indsigelser fra de to naboer, som gennem advokatfirmaet Pind & Partnere er sendt til Lolland Kommune.

Ægteparret i Vestergade 15E bliver nærmeste nabo til den store ejendom, der skal bygges tættest mod søen. Det er et byggeri, der bliver væsentligt større end deres eget, og selvom det er foreslået rykket ind på grunden - så det overskrider søbeskyttelseslinjen med fire meter - vil det påvirke naboejendommen, mener advokatfirmaet.

"Lade 2 (byggeriet tættest på søen, red.) vil således have en konkret og væsentlig negativ skyggepåvirkning på Vestergade 15E. Dette skal konkret søges afklaret og vurderet ved udarbejdelse af skyggediagrammer, hvilket ikke er sket," lyder det i indsigelsen.

Advokaterne fra Pind & Partnere påpeger, at det vil være i strid med almindelige principper om saglig forvaltning at undlade at udarbejde skyggediagrammer.

For naboerne er det dog nok indbliksgenerne, der vil være værst. Det beskrives, hvordan den hvide villa har en udestue med ovenlysvinduer, ligesom der også vil være mulighed for at se ind gennem husets andre vinduer. Udelivet vil også blive generet af det nye byggeri.

Annonce

"Terrassen er ejernes primære uderum, og det bemærkes hertil, at terrassen er skærmet mod Maribo Søndersø, netop for at sikre privatlivet", står det beskrevet i indsigelsen.

Det fremgår, at man forventer, at domstolene vil kunne bekræfte, at opførelsen af boligblokken vil være i strid med den naboretlige tålegrænse - altså hvor mange gener, man skal kunne tåle fra omgivelserne.

Hos naboerne til den modsatte side, Klostergade 4, drejer klagen sig primært om den tre-etagers høje bygning, der skal bygges der, hvor der tidligere var beboelse i købmandsgården. En del af deres ejendom deler fundament med det nu nedrevne stuehus.

For at undgå sætningsskader på både Mogens Nilssons bygning og på nybyggeriet bliver det foreslået, at man rykker bygningen to til tre meter væk fra skel. Samtidig bemærker advokaterne, at kommunen ved at gennemføre lokalplanforslaget vil sætte en præcedens for byggeri i byens historiske bydel.

Derfor er det forventet, at hvis der bliver søgt om at bygge en overdækket terrasse til ejendommen på Klostergade 4, vil en sådan ansøgning blive imødekommet.

Annonce

Naboerne mod øst vil også være generet af, at beboere i de nye ejendomme vil kunne kigge ind i deres have, og da den ene boligblok er placeret så tæt på skel, vil det være nærmest umuligt at skærme for sådanne gener med beplantning.

Det bliver foreslået, at der plantes modne træer i skellet for på den måde at sikre højden af beplantningen. Det vil også kunne skjule nybyggeriet i forhold til klosterruinen og Maribo Domkirke.

På vegne af naboerne beder advokatfirmaet om, at forslagene til både lokalplan og kommuneplantillæg bliver trukket tilbage, da de begge vurderes til at være ugyldige.

Læs også artiklen "Massive protester mod byggeriet af Svaneparken"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE