Annonce
Lolland

Vil kunne se lige ind til naboerne

Ejerne af den hvide villa har gennem en advokat blandet andet klaget over de indbliksgener, som der vil være, hvis der bygges i tre etager så tæt op ad deres hus. Der er heller ikke udarbejdet skyggediagrammer for byggeriet. Foto: Dall og Lindhardsen, illustration

Naboer har søgt bistand fra advokatfirma med speciale i naboret.

MARIBO Bliver der bygget et op mod 15 meter højt boligbyggeri ved Grandfeldts Gård, vil det være ødelæggende for privatlivet for naboerne på begge sider af nybyggeriet. Det fremgår af indsigelser fra de to naboer, som gennem advokatfirmaet Pind & Partnere er sendt til Lolland Kommune.

Ægteparret i Vestergade 15E bliver nærmeste nabo til den store ejendom, der skal bygges tættest mod søen. Det er et byggeri, der bliver væsentligt større end deres eget, og selvom det er foreslået rykket ind på grunden - så det overskrider søbeskyttelseslinjen med fire meter - vil det påvirke naboejendommen, mener advokatfirmaet.

"Lade 2 (byggeriet tættest på søen, red.) vil således have en konkret og væsentlig negativ skyggepåvirkning på Vestergade 15E. Dette skal konkret søges afklaret og vurderet ved udarbejdelse af skyggediagrammer, hvilket ikke er sket," lyder det i indsigelsen.

Advokaterne fra Pind & Partnere påpeger, at det vil være i strid med almindelige principper om saglig forvaltning at undlade at udarbejde skyggediagrammer.

For naboerne er det dog nok indbliksgenerne, der vil være værst. Det beskrives, hvordan den hvide villa har en udestue med ovenlysvinduer, ligesom der også vil være mulighed for at se ind gennem husets andre vinduer. Udelivet vil også blive generet af det nye byggeri.

"Terrassen er ejernes primære uderum, og det bemærkes hertil, at terrassen er skærmet mod Maribo Søndersø, netop for at sikre privatlivet", står det beskrevet i indsigelsen.

Det fremgår, at man forventer, at domstolene vil kunne bekræfte, at opførelsen af boligblokken vil være i strid med den naboretlige tålegrænse - altså hvor mange gener, man skal kunne tåle fra omgivelserne.

Hos naboerne til den modsatte side, Klostergade 4, drejer klagen sig primært om den tre-etagers høje bygning, der skal bygges der, hvor der tidligere var beboelse i købmandsgården. En del af deres ejendom deler fundament med det nu nedrevne stuehus.

For at undgå sætningsskader på både Mogens Nilssons bygning og på nybyggeriet bliver det foreslået, at man rykker bygningen to til tre meter væk fra skel. Samtidig bemærker advokaterne, at kommunen ved at gennemføre lokalplanforslaget vil sætte en præcedens for byggeri i byens historiske bydel.

Derfor er det forventet, at hvis der bliver søgt om at bygge en overdækket terrasse til ejendommen på Klostergade 4, vil en sådan ansøgning blive imødekommet.

Naboerne mod øst vil også være generet af, at beboere i de nye ejendomme vil kunne kigge ind i deres have, og da den ene boligblok er placeret så tæt på skel, vil det være nærmest umuligt at skærme for sådanne gener med beplantning.

Det bliver foreslået, at der plantes modne træer i skellet for på den måde at sikre højden af beplantningen. Det vil også kunne skjule nybyggeriet i forhold til klosterruinen og Maribo Domkirke.

På vegne af naboerne beder advokatfirmaet om, at forslagene til både lokalplan og kommuneplantillæg bliver trukket tilbage, da de begge vurderes til at være ugyldige.

Læs også artiklen "Massive protester mod byggeriet af Svaneparken"

Præcis, hvordan den nye bebyggelse grænser op mod naboerne mod øst, er svært at se på de offentliggjorte visualiseringer. Foto: Dall og Lindhardsen, illustration
  • Ejerne af den hvide villa har gennem en advokat blandet andet klaget over de indbliksgener, som der vil være, hvis der bygges i tre etager så tæt op ad deres hus. Der er heller ikke udarbejdet skyggediagrammer for byggeriet. Foto: Dall og Lindhardsen, illustration
  • Præcis, hvordan den nye bebyggelse grænser op mod naboerne mod øst, er svært at se på de offentliggjorte visualiseringer. Foto: Dall og Lindhardsen, illustration
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Annonce
Annonce
112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen