cookie-og-privatlivspolitik
Hylderne bugner, og der er nærmest ikke plads til én flaske mere i butikken. Derfor vil Steen Lauritzen nu renovere og udvide en smule bagtil.
Hylderne bugner, og der er nærmest ikke plads til én flaske mere i butikken. Derfor vil Steen Lauritzen nu renovere og udvide en smule bagtil.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Vinhus fylder 40 år

Fejrer jubilæum med fokus på smag.
10. november 2019 kl. 19:40 Af Birgitta Andersen

Annonce

MARIBO Siden 1979 har Vinhuset på Torvet sørget for liflige dråber til tørstige ganer. Det fejrer indehaver Steen Lauritzen i næste uge over tre dage med fokus på smag.

Vinhuset har haft tre ejere i butikkens levetid. Steen Lauritzen har haft Vinhuset i seks år. Han overtog efter Jane og Jens Holst i 2013.

- Jeg vidste, at de ville sælge, og havde sagt, at de skulle sælge til mig. Det gjorde de så. Men først til overtagelse tre år efter. Det var lang tid at gå med den hemmelighed, griner Steen.

Jane Holst overtog i 1997 butikken efter Bent Johansen, der åbnede Vinstokken i 1979. Før lå Flemmings Legetøj på Torvet 4, og tidligere endnu husede adressen Halkjærs bageri.

Bent Johansen kom fra Qvades, mens både Steen og Jens var kendt fra Brugsen. Både Bent og Jens var institutioner i byen.

- Det var store sko at fylde. Den første tid var jeg bare optikerens søn, griner Steen, der nu er blevet til "Steen fra Vinhuset" i folkemunde.


40-årig med god krop

Nu, hvor butikken runder de 40 år, er det blevet tid til, at der skal ske noget nyt. For der er ikke sket meget med butikkens interiør. Reolerne er fra åbningen i 1979, og træbeklædningen er fra legetøjsbutiks-tiden. Så den 40-årige får nu en tiltrængt opfriskning.

- Vi skal have renoveret butikken, fortæller Steen.

Der har i lang tid gået rygter i Maribo om, at Vinhuset skulle flytte til en anden adresse på Torvet. Og det var da også inde i overvejelserne, fortæller Steen.

- Men vores kunder er vant til, at vi er her.

Derfor bliver Vinhuset nu, hvor det er, men i en nyrestaureret udgave. Planerne er lagt, og Steen regner med, at projektet er færdigt inden næste sommer.

Der bliver plads til en mindre butiksudvidelse, når kontoret inddrages. Her bliver der et glasparti ud mod den hyggelige gårdhave, hvor bager Harkjærs flotte skilt hænger.

- Der er ikke mange, der ved, at vi har sådan en fin gårdhave bag butikken. Det er oplagt, at vi kommer til at bruge den oase mere om sommeren, fortæller Steen.

Der bliver dog ikke længere mellem vinflaskerne på hylderne i butikken, selv om det allerede nu er sådan, at der ikke kan proppes blot én flaske mere ind på hylderne, der kæmper for at bære vægten.

- Vi får ikke mere plads på den måde, for vi får flere varer: lokale specialiteter og spiritus. Da jeg overtog, havde vi to-tre varianter af gin, nu har vi 23. Der er virkelig sket noget på spiritus-området, siger Steen, hvis hjerte dog stadig banker stærkest for vinen.

I de seks år, Steen har haft Vinhuset, har branchen været inde i en rivende udvikling.

- Det handler om at få en god kundekreds. Kunderne skal knytte bånd til butikken. Nu om dage vil folk gerne have lidt ekstra. De vil have arrangementer. Vi har stor succes med vores vinsmagninger og Anemone-turen, der bliver udsolgt på ingen tid, fortæller han.

Vinhuset har i alle 40 år nydt godt af en central placering på byens torv.

- Vi ligger så godt, man kan, og det smitter altid af på os, når der er arrangementer i byen, siger Steen Lauritzen tilfreds.

Frem til 1999 var Vinhuset næsten ene om vinhandlen foruden supermarkederne. Men så dukkede en ny spiller, vinimportørfirmaet "Vine ad libitum", op på banen. Det er i dag blevet til "2010 Vin & Velsmag".

- Selvfølgelig bliver man da nervøs, når man har været alene om kunderne i alle de år. Men det har vist sig, at vi sagtens kan eksistere side om side. Og jo flere vi er om det, jo større er interessen for vin, har vi fundet ud af, siger Steen, der fortæller, at Vinhuset har holdt et flot omsætningsniveau hele vejen.


En rigtig god årgang

Så det er en rund 40-årig med en "god fyldig krop", som en vinkyndig ville sige det, der nu fejres i hele tre dage med fokus på smag og gode jubilæumstilbud.

Torsdag klokken 14-17 er der ginsmagning fra SPRIT & CO og fredag samme tid vine fra Best Selection med winemaker Michalla Milwerts. Lørdag er der smagning af vine fra hele verden, og der er en prisbombe i vente, lover Steen.

Skal han selv vælge yndlingsvin, er det vin fra druer, der har fået noget sol.

- Det kan være vin fra Toscana eller amerikansk vin. Men der findes så meget god vin i dag.

En flaske står dog hans hjerte lidt nærmere.

- Jeg har en flaske vin fra 1968 liggende. Men den kommer ikke til salg. Det var bare en rigtig god årgang, griner han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce