cookie-og-privatlivspolitik
Ambassadør Henryka Moscicka-Dendy overrakte ordenen fra den polske præsident til Winnie Grahndin, som gennem 30 år har været en særdeles trofast frivillig hjælper, når gæster er blevet vist rundt på Museum Polakkasernen.

2

Billeder

Ambassadør Henryka Moscicka-Dendy overrakte ordenen fra den polske præsident til Winnie Grahndin, som gennem 30 år har været en særdeles trofast frivillig hjælper, når gæster er blevet vist rundt på Museum Polakkasernen.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Winnie fik overrakt polsk orden

- Winnie er en af de personer i Danmark, der har gjort mest for at bevare vidnet om roepigerne, sagde ambassadør Henryka Moscicka-Dendy i sin hyldesttale
11. juni 2019 kl. 18:00 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

30 års flittig indsats for at formidle historien om den polske indvandring på Lolland-Falster og det liv, som især roepigerne levede for omkring 125 år siden, blev lørdag middag belønnet. Winnie Grahndin fik overrakt den polske præsidents fortjenstmedalje af ambassadør Henryka Moscicka-Dendy.

- Du har arbejdet for at bevare mindet om de polske arbejdere, der kom til Danmark for 125 år siden, sagde ambassadøren i sin tale til Winnie Grahndin.

- Fra mange polakker har jeg hørt, at Winnie var den første til at fortælle dem om den polske indvandring.


En usædvanlig indsats

Henryka Moscicka-Dendy overrakte ordenen til Winnie Grahndin, som fik et stort bifald af de mange fremmødte. Selv havde hun svært ved at forstå, at hun havde gjort sig fortjent til den.

- Jeg har virkelig svært ved at forholde mig til, at jeg har fået ordenen, lød det fra den stolte modtager.

Men hendes indsats gennem årene har været usædvanlig, fortalte museets formand, Torsten Elsvor.

Han fik hende første gang med ind på museet, hvor hun var overrasket over, hvor gamle de frivillige hjælpere var på det tidspunkt. Nu har hun selv nået en alder, hvor det er tid til at lade kroppen slappe af. Derfor skulle hun hyldes for sin indsats.

- Winnie er en af de personer i Danmark, der har gjort mest for at bevare vidnet om roepigerne, slog Henryka Moscicka-Dendy fast om den frivillige hjælper, der ikke selv har rødder til Polen, men blot altid har holdt af museer.

Hvor mange rundvisninger, hun har haft på Polakkasernen, er der ikke styr på, men det er mange.

- Jeg har prøvet at have så mange gæster med rundt, at jeg måtte dele dem op i to hold og så have det ene hold i stueplan og det andet på førstesalen.

Men der har også været stille dage, og de krævede også erfaring at komme igennem.

- Det er svært, når der slet ikke sker noget, men så tog jeg mit strikketøj med. Ellers var jeg bange for at falde i søvn, og det ville jo ikke se godt ud, hvis der kom nogen, og jeg sad og sov, forklarede hun.


Farvel til ambassadøren

Ikke kun Winnie Grahndin er dog ved at takke af. Ambassadør Henryka Moscicka-Dendy har været i Danmark i fire år og skal snart erstattes af en ny.

- Diplomatiet lever sit eget liv, og tiden nærmer sig, hvor du skal videre i din karriere, sagde Torsten Elsvor i sin takketale til ambassadøren.

- Vi kommer til at savne dig, men du vil altid bo i mit hjerte som de polakker og det Polen, jeg holder så meget af.

Ambassadøren har vist Polakkasernen stor opmærksomhed, og det glæder Torsten Elsvor. Hun kom da også med en opfordring til, at der blandt de fremmødte var nogle, som tilbød at blive frivillige på stedet.

Polakkasernen har nemlig haft et stort problem med at skaffe frivillige nok til at holde museet åbent, men krisen er afværget.

- Vi har fået seks henvendelser, som kommer fra hele Sydlolland, Hillested og Maribo. Det betyder, at vi kan få det hele til at hænge sammen hen over sommeren, forklarede en tilfreds Torsten Elsvor, der dermed kan se frem til, turistsæsonen rigtigt begynder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce