cookie-og-privatlivspolitik
Herdis Balle med "dukkerne" af broderigarn i baggrunden, der for 60 år siden kostede 30 øre stykket.

11

Billeder

Herdis Balle med "dukkerne" af broderigarn i baggrunden, der for 60 år siden kostede 30 øre stykket.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

60 år med Broderimagasinet

Herdis Balle solgte sin første "dukke" broderigarn, da de kostede 30 øre. I dag nærmer prisen sig de 14 kroner - og hovedproduktet i butikken har ændret sig til garn. Hun elsker sin butik, og har ikke tænkt sig at gå på pension og holder reception den 1. juni på 60-års jubilæumsdagen.
24. maj 2019 kl. 12:49 Af Daniel Brøns

Når man stikker hovedet ind i den 74-årige Herdis Balles butik i Maribo, man kan på mange måder godt fornemme, at det er en butik med historie. Indretningen emmer af ældre møbler, og hylderne bugner med alt, hvad en håndarbejds-entusiast må ønske sig. Ikke bare til broderi, men også især til strikning og hækling, der de senere år har overtaget som den vigtigste vare i butikken, der er den eneste i Østergade uden navneskilt.

- Der har aldrig været noget navneskilt, og mine kunder finder jo frem til mig alligevel, fortæller Herdis Balle, der må kandidere til prisen som Danmarks mest trofaste sælger af artikler til håndarbejde.

Hun startede allerede som 14-årig, og i 25 år var hun ansat i butikken, inden hun selv overtog den som ejer lige præcis på sin jubilæumsdag den dag butikken lå på den anden side af vejen - i Østergade 17. i 1972 flyttede butikken til den nuværende placering i Østergade 22, hvor Herdis Balle altså har passet butikken siden. Inden hun overtog butikken, var den ejet af Ellen Rasmussen i 24 år. Den første ejer Ester Rohde Nielsen, havde kun butikken i halvandet år.

Herdis Balle tager derfor præmien som den person, der har den tætteste tilknytning til butikken, som hun har stået i 60 år, heraf 35 som ejer. Og hun har lagt mange arbejdstimer, men også haft friheden til at beslutte at holde en lukkedag, når hun har haft brug for det.


En helt anden by

Som lokal og bosat i Slemminge har hun med stort engagement fulgt udviklingen i Maribo gennem alle årene og har derfor også oplevet dengang, hvor man købte smør i mælkeudsalget overfor, leverpostej hos slagteren - og hvor Gartner Larsens store drivhuse lå dér, hvor Lollands-Centret ligger i dag.

Annonce

- Dengang var der også mange flere købmænd i byen, og det gav et rigtigt hyggeligt nærmiljø, siger Herdis Balle, der synes, at det er synd, at de små handlende er pressede, men selv har hun stadig sin niche i butikken, der ligger godt - midt i hovedgaden:

- Folk kører gerne langt for at handle her, for man kan jo parkere lige ved siden af, og folk ved, at jeg har alt, siger Herdis Balle, der også altid har gode råd med på vejen til kunderne. Hun er uddannet håndarbejdslærer og har i mange år undervist på forskellige aftenskoler. Så hun kender efterhånden de fleste mennesker med interesse for håndarbejde i omegnen.


Ekspederer børnebørn

- Mange af dem, som jeg ekspederede som 14-årig har nu fået både børn og børnebørn, som så nu handler i forretningen, siger Herdis Balle, der ingen planer har om at stoppe foreløbig. Hun får ved lejlighed lidt hjælp af datteren Annette, men ellers klarer hun sig glimrende alene.

- Jeg holder rigtigt meget af arbejdet i butikken, så hvorfor skulle jeg vælge at stoppe, så længe jeg nyder det, og det holder mig i gang, spørger jubilaren, der glæder til at byde velkommen til nye og gamle kunder, når hun holder reception i Restaurant Landsbyen i Våbensted klokken 13.30-17 lørdag den 1. juni.

Du kan kigge ind i butikken på lollands-postens hjemmeside.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE