cookie-og-privatlivspolitik
Anne Birgitte Reiter står her ved en af to rosen-stativer med Birgitta-kroner på toppen, som skal placeres ved Pilgrimshuset i Maribo. De er doneret af fonden bag huset.
Anne Birgitte Reiter står her ved en af to rosen-stativer med Birgitta-kroner på toppen, som skal placeres ved Pilgrimshuset i Maribo. De er doneret af fonden bag huset.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

Birgittas liv er stadig højaktuelt

Den hellige Birgitta af Vadstena var et menneske, der dengang som i dag er et forbillede. Hun magtede at være hustru og mor til otte børn, have en åndelig karriere - og samtidig gøre en forskel for de allerfattigste.
04. september 2019 kl. 07:02

Annonce

Der er brug for en Birgitta Festival - og samles om de idealer, som Birgitta af Vadstena står for. Det mener domprovst Anne Birgitte Reiter, der for lidt over et år siden fremlagde idéen til en festival for Byfornyelsesforum i Maribo. Og heldigvis var der opbakning fra de andre. Erhvervsliv og kulturliv har arbejdet sammen og der har været opbakning med sponsorgaver og anden hjælp.

Domprovsten glæder sig rigtigt meget til startskuddet til festivalen, der samler Birgitta, Domkirken og Maribo omkring en vigtig fortælling.

- Hun er jo forbilledet for mange - er i bibelsk forstand både Martha og Maria - og står derfor for at forene det åndelige og det praktiske. En udfordring, som rigtigt mange kvinder også lever med i dag, siger domprovsten, der ser, at mange kvinder - og mænd for den sags skyld - har svært ved at få tid til alt det, der er vigtigt i det daglige.

Anne Birgitte Reiter fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at Birgitta har været en rigtig slider. Ud over at passe sine otte børn, fik hun også tid til at udvikle sin orden, tage på pilgrimsfærd til Rom - og hjælpe sine medmennesker, siger Anne Birgitte Reiter, der blandet andet peger på fortællingerne om, at Birgitta hjalp prostituerede til at finde sig en ægtemand, ligesom hun passede de syge, selv om hun blev kritiseret for det, da hun kunne bringe smitten hjem.

- Hun valgte at gøre det, som hun troede på, selv om samtiden måske så skævt til det. Til det skal det naturligvis siges, at hun økonomisk var privilegeret, så hun havde andre muligheder end de fleste, bla lærte hun både at læse og skrive, siger domprovsten.


Stort arrangement

Her - få dage inden festivalen - er Anne Birgitte Reiter rigtigt glad for de mange arrangementer, som det er lykkedes at få på programmet. Middelaldermusik, foredrag, marked, børneaktiviteter, skuespil, klosterbesøg, rundvisning i domkirken og middelaldermiddag er bare nogle af de spændende indslag, man kan finde i programmet.

Derudover er der alt det åndelige, der både handler om kristendom - og om spiritualitet generelt. Tidebøn i klosteret og kirkelige messer er med, men derudover er der naturligvis også mere almene spirituelle elementer i programmet, såsom meditation i kirkens meditationslabyrint - samt ikke mindst en pilgrimsvandring, der lægger sig fint op ad Birgittas liv og ånd. Og faktisk var pilgrimsrejserne meget udbredte i hendes tid.

- Pilgrimsvandringer var en meget stor ting i 1300-tallet, da mennesker rejste af pilgrimsruter - typisk til domkirker og hellige steder som Jerusalem eller Rom, fortæller domprovsten, der i dag ser, at vandring er blevet en vigtig del af danskernes åndelige "medicin".

- Når man slukker for mobiltelefonen og vandrer ud ad landevejen, så bliver der ro til bare at være til og opnå den meditative fornemmelse, som der følger med, siger domprovsten. Hun glæder sig også over at festivalen binder  folk sammen, binder domkirken tættere til livet i Maribo og binder den katolske og protestantiske kirke sammen

- Alt, hvad vi skaber sammen skaber samhør og fællesskab, men i modsætning til alle de kulturelle oplevelesfester, handler det her om noget dybere, så jeg håber bestemt, at der viser sig at være basis for at udvikle konceptet i de kommende år også.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE