Annonce
Ugeavisen Lolland

Birgittas liv er stadig højaktuelt

Anne Birgitte Reiter står her ved en af to rosen-stativer med Birgitta-kroner på toppen, som skal placeres ved Pilgrimshuset i Maribo. De er doneret af fonden bag huset. Foto: Daniel Brøns

Den hellige Birgitta af Vadstena var et menneske, der dengang som i dag er et forbillede. Hun magtede at være hustru og mor til otte børn, have en åndelig karriere - og samtidig gøre en forskel for de allerfattigste.

Der er brug for en Birgitta Festival - og samles om de idealer, som Birgitta af Vadstena står for. Det mener domprovst Anne Birgitte Reiter, der for lidt over et år siden fremlagde idéen til en festival for Byfornyelsesforum i Maribo. Og heldigvis var der opbakning fra de andre. Erhvervsliv og kulturliv har arbejdet sammen og der har været opbakning med sponsorgaver og anden hjælp.

Domprovsten glæder sig rigtigt meget til startskuddet til festivalen, der samler Birgitta, Domkirken og Maribo omkring en vigtig fortælling.

- Hun er jo forbilledet for mange - er i bibelsk forstand både Martha og Maria - og står derfor for at forene det åndelige og det praktiske. En udfordring, som rigtigt mange kvinder også lever med i dag, siger domprovsten, der ser, at mange kvinder - og mænd for den sags skyld - har svært ved at få tid til alt det, der er vigtigt i det daglige.

Anne Birgitte Reiter fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at Birgitta har været en rigtig slider. Ud over at passe sine otte børn, fik hun også tid til at udvikle sin orden, tage på pilgrimsfærd til Rom - og hjælpe sine medmennesker, siger Anne Birgitte Reiter, der blandet andet peger på fortællingerne om, at Birgitta hjalp prostituerede til at finde sig en ægtemand, ligesom hun passede de syge, selv om hun blev kritiseret for det, da hun kunne bringe smitten hjem.

- Hun valgte at gøre det, som hun troede på, selv om samtiden måske så skævt til det. Til det skal det naturligvis siges, at hun økonomisk var privilegeret, så hun havde andre muligheder end de fleste, bla lærte hun både at læse og skrive, siger domprovsten.

Stort arrangement

Her - få dage inden festivalen - er Anne Birgitte Reiter rigtigt glad for de mange arrangementer, som det er lykkedes at få på programmet. Middelaldermusik, foredrag, marked, børneaktiviteter, skuespil, klosterbesøg, rundvisning i domkirken og middelaldermiddag er bare nogle af de spændende indslag, man kan finde i programmet.

Derudover er der alt det åndelige, der både handler om kristendom - og om spiritualitet generelt. Tidebøn i klosteret og kirkelige messer er med, men derudover er der naturligvis også mere almene spirituelle elementer i programmet, såsom meditation i kirkens meditationslabyrint - samt ikke mindst en pilgrimsvandring, der lægger sig fint op ad Birgittas liv og ånd. Og faktisk var pilgrimsrejserne meget udbredte i hendes tid.

- Pilgrimsvandringer var en meget stor ting i 1300-tallet, da mennesker rejste af pilgrimsruter - typisk til domkirker og hellige steder som Jerusalem eller Rom, fortæller domprovsten, der i dag ser, at vandring er blevet en vigtig del af danskernes åndelige "medicin".

- Når man slukker for mobiltelefonen og vandrer ud ad landevejen, så bliver der ro til bare at være til og opnå den meditative fornemmelse, som der følger med, siger domprovsten. Hun glæder sig også over at festivalen binder folk sammen, binder domkirken tættere til livet i Maribo og binder den katolske og protestantiske kirke sammen

- Alt, hvad vi skaber sammen skaber samhør og fællesskab, men i modsætning til alle de kulturelle oplevelesfester, handler det her om noget dybere, så jeg håber bestemt, at der viser sig at være basis for at udvikle konceptet i de kommende år også.

  • Anne Birgitte Reiter står her ved en af to rosen-stativer med Birgitta-kroner på toppen, som skal placeres ved Pilgrimshuset i Maribo. De er doneret af fonden bag huset. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland