cookie-og-privatlivspolitik
Den centrale gade i Bandholm med mange huse fra gamle dage.
Den centrale gade i Bandholm med mange huse fra gamle dage.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

Derfor hedder byen Bandholm

Lokalhistoriker Connie Larsen fra Bandholm har sendt denne historie om byen Bandholms historie.
08. september 2019 kl. 07:09 Af Daniel Brøns

Et sagn fortæller, at oprindelsen til byens navn tilskrives en mand med navnet Banial. Han skulle have bygget og befæstet en holm til værn for Bandholmgården, hvor han havde sin bopæl. Gården lå ca. der, hvor Knuthenborg slot er beliggende i dag. I fortiden bestod Lolland af flere øer end nu, og Bandholm blev i tidligere tider kaldt Bangendholm, hvilket betyder, den larmende holm - på grund af støjen af bølgerne.

Bandholm havde eksisteret i adskillige tusinde år, før der udviklede sig antydning af en by. Fund fra Stenalderen (ca. 6000-1500 f.Kr.) viser klart tilstedeværelsen af et bondesamfund. Siden Vikingetiden ( 800-1000 e Kr.) har selve bopladsen ligget nogenlunde, som den nuværende by ved den naturlige ankerplads i Svanevigen.

Bondebyen blev tidligt stillet i skyggen af havnen/ankerpladsen, idet Svanevigen  fungerede som ind- og udskibningssted for bopladsen. Bronzealdersfolket (ca. 1700-500 f.Kr.) stod allerede ud fra Bandholm i skrøbelige både over Østersøen. Via floderne i Tyskland nåede de så langt som til  Mellemeuropa. Her kunne de afsætte deres last af pelsværk, rav, harpiks og andre varer. I bytte fik de blandt andet bronze, guld, kobber og tin.


Bandholm og Knuthenborg

Bandholm og omegn har i mere end 300 år været præget af Knuthenborg, der oprindelig hed Aasmarke og slægten Knuth´s aktiviteter i området. Christian den 5. skænkede i 1685 E. C. von Knuth alle byens huse og gårde. E. C.vonKnuth´s afdøde svigerfar (Cornelius Lerche) havde nemlig haft hele sin amtmandsløn til gode hos kongen.

Den kontante løn blev således ændret til at eje mange gårde og huse i området. Dette ændrede sig først fra ca. 1960 og fremover, hvor Knuthenborg begyndte at sælge ud af deres besiddelser.

Annonce

Bandholm som filmby

Kristiane af Marstal, der havde præmiere den 3. aug. 1956, rummede optagelser fra Bandholm. Optagelserne i og omkring bagerforretningen er optaget i byen. Bageriet var beliggende på adressen Havnegade 2. Det er nu ændret til en tankstation med kiosk. Foruden indendøsoptagelserne blev der filmet i Havnegade, når Louis Miehe- Renard og Kjeld Jacobsen skulle ned til deres skib i havnen. Bandholm er i øvrigt ikke ukendt med at få besøg af filmhold. Museumstoget og Bandholm station er flere gange brugt til diverse optagelser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE