Annonce
Ugeavisen Lolland

Død og ødelæggelse i Nysted og Maribo

Motorambulance med personale - cirka år 1920. Under den spanske syge blev der ellers ofte benyttet hestetrukne ambulancer til patienttransporter. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

I år er det 100 år siden, at den spanske syge ramte Lolland-Falster og resten af Danmark. Det markerer Lolland Falsters historiske samfund i foreningens årbog, der har særlig fokus på Nysted og også fortæller om en dramatisk tid på Maribosøerne og meget andet.

Den spanske syge er i fokus i årbogen for Lolland Falsters historiske samfund, der netop udkommer i disse dage. Sygdommen fik fatale konsekvenser for såvel familierne og det omgivende samfund, hvilket beskrives i bogen af speciallæge i samfundsmedicin Hans Trier, der beretter om, hvordan myndigheder og hjælpeorganisationer fik travlt med at dæmme op for katastrofen - blandt andet i amtets to største byer Nykøbing og Nakskov, hvor der på privat og kommunalpolitisk initiativ blev etableret nødlazaretter i 1918.

I den anden artikel "En Uhygge-stemning greb alle" beskrives influenzapandemien i Nysted af forfatteren Mathias Ingholt, der beretter om, hvorledes sygdommen havde både store økonomiske og sociale virkninger, selvom Nysted faktisk var et af de områder, hvor sygdommen ikke ramte særlig hårdt. Desuden berettes om lægernes uenighed om sygdommen.

Maribosøernes ofre

Maribosøerne er også i fokus i bogen, der fortæller, at søerne gemmer på et drama i et omfang, der nok vil overraske de fleste. I artiklen "Maribosøens ofre" fortæller Henrik Rasmussen, at 31 personer er døde i Nørre- og Søndersø i tidsrummet 1826 - 1896. Årsagerne til dødsfaldene er forskellige, men de oftest nævnte, at nogen er gået gennem isen og druknet, selvmord eller simpelthen uforsigtighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Religiøse stridigheder

Sognesekretær Søren Clausen har skrevet artiklen Skt. Birgitta Kirkes bygningshistorie 1897-2018, hvori han giver en grundig indføring i maribokirkens opførelse, dens inventar og indretning, ligesom han beretter om de ændringer, der er sket gennem tiden.

Årbogen handler dog også om andre emner, eksempelvis om handel og søfart i området med særligt henblik på Vestlolland i perioden ca. 1250-1660. Man kan også læse om en religiøs strid fra 1956, da Sognepræst Poul Kalmeyer fra Skovlænge-Gurreby pastorat udgav bogen Religion og Moral, der endte i en folketingsdebat, hvor der var støtte til Kalmeyer, der også fik opbakning fra sine sognebørn. Det er sognepræst Henrik Gade Jensen, der med artiklen "Kætteren fra Skovlænge: Sagen om pastor Kalmeyer" belyser den teologiske og politiske strid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fattighuse og fattiggårde

Endelig kan man læse om fattighuse og fattigårde i Lille Løjtofte omkring 1871, da fattiglemmerne skulle underlægges en tæt social kontrol ved at levere tvangsarbejde i marken og i husholdning som betaling for deres forsørgelse i fattiggården. Kommunen havde dog fejlvurderet behovet, og fattiggården kørte med underskud, indtil den blev nedlagt efter en snes år. Artiklen er skrevet af cand. mag. Joi Bay.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bibliografi

Som det har været tradition i mange år, er der også i år en bibliografi over lokalhistoriske udgivelser om Lolland-Falster, som giver et fint overblik over, hvad der skrevet om Lolland-Falster, og som kan virke som inspiration til yderligere læsning om Lolland-Falster. Artiklen er skrevet af bibliotekarerne Dorte Tissot Hansen og Henning Hallberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I handlen nu

Årbogen kan købes i boghandelen, ligesom den kan købes elektronisk, enten i sin helhed og som enkeltartikler. Det sker på hjemmesiden for Lolland-Falsters Historiske Samfund, der også opfordrer til, at interesserede melder sig ind.

  • Motorambulance med personale - cirka år 1920. Under den spanske syge blev der ellers ofte benyttet hestetrukne ambulancer til patienttransporter. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken