cookie-og-privatlivspolitik
Det nye bryghus er ved at være klar, og hele familien byder velkommen.
Det nye bryghus er ved at være klar, og hele familien byder velkommen.
Foto: Peter Dunke Larsen

Lollands-Posten

Familien Juel står sammen om Lollands nye bryghus

Lørdag den 2. marts klokken 11 byder et nyt bryghus på Lolland velkommen. En hel familie står bag, og der bliver mulighed for at smage på resultatet af de seneste års anstrengelse for at ramme den gode ølsmag.
25. februar 2019 kl. 06:19

Annonce

Juels Bryg ApS. Sådan hedder et nyt familieselskab stiftet af familien Juel, der vil bygge øl på Lolland med udgangspunkt i Karlebygården, der ligger lidt nord for Nakskov. Forhistorien er, at en aktiv håndværkerfamilie havde leget lidt med ølbrygning på hobbyplan.

Det hele begyndte med, at den elektrikeruddanende Jesper Juel Saxfjed gik i gang med en mindre produktion af øl. Det foregik under ordnede, men meget små forhold hjemme i kælderen under boligen i Søllested.

Farmand, Henning, blev også involveret med sin smedeuddannelse - og den interesse for øl, som mange med ham nyder at dyrke.

Jespers søster, Mette, der har en VVS-installatøruddannelse i rygsækken blev også involveret og har kastet sig ud i den omfattende opgave, det er at markedsføre og få solgt Juels Brygs mere end 10 forskellige øl.

Anni - mor til de to unge - er nu også for alvor blevet inddraget i projektet, hvor hver kender sin plads i bryggeriets proces.

Efter et par år under meget små forhold blev der holdt familieråd, og beslutningen om at prøve lykken - som familien tidligere har gjort - blev taget, og det nye bryghus kunne komme i gang.


Fremtidens drømme

I 2018 er der langet ca. 6.000 flasker halvliters øl over disken - primært på Lolland og Falster. Målet - og ikke drømmen - er, at Juels Bryg når op på en produktion og et salg af i omegnen af 150.000 øl om året i 2023. Det betyder naturligvis, at der skal tænkes i distributionskanaler som kæder, specialbutikker og ikke mindst restauranter og caféer.
Familien Juel er altså ikke bange for at prøve nyt.

- Der har været lidt forsøg på at udvikle lokale etiketter, som kan vise kunder i andre dele af landet eller de turister, som ser de her øl, om vores landsdel, siger Mette og viser stolt etiketten med Nakskov frem.

Hidtil har indsatsen været fokuseret på mange smagsprøveevents, præsentationer og opfølgning på salget i butikker og restauranter.

I den kommende tid, hvor produktionen langsomt skrues op, skal budskabet om øllet og salget spredes endnu mere i resten af Sjællandsområdet og København.


Sælger i Jylland

Mette håber på sigt at kunne ramme ind i den rette sælger, som kan hjælpe i Jylland og på Fyn, så salget kan komme endnu hurtigere op i omdrejninger.

Et projekt, som blev født i den varme sommer 2018, var også et samarbejde med brygmester Christopher Laumb fra Beaver Island Brewing Company i byen St. Cloud i Minnesota, USA.

Under brygmesterens sommerlige søgning efter familie i netop Søllestedområdet blev man enige om at brygge og markedsføre en øl under navnet "Homecoming" - både i USA og Danmark.


Styr på processen

Mens øllet stadig blev brygget i Jespers kælder, var der udfordringer med at styre og stoppe gæringsprocesssen, som kunne give lidt for meget skum, hvis øllene ikke blev behandlet efter forskriften.

Juels Bryg kan nu med sikker hånd styre kulsyren og skummet og ikke lade det være over til gæringsprocessen i restsukkeret at bestemme dette. Derfor er der nu en stor mængde af spændende øl på programmet:

2017 er en overgærdet årgangsøl á la classic. Black Love er lækker mørk øl med nuancer af kaffe og lakrids. Juels er en IPA. Mettes er en mørk øl, hvor smagen er blevet til efter princippet "hvad byder køkkenet på" - og ligner derfor ingen andre øl. Den Gyldne er Juels svar på en guldøl.

Hertil kommer en særlig Decemberøl - som normalt ville blive døbt julebryg - men igen er det en helt anden formel, der ligger bag.

Og så er der Brown Ale, der en af de nyere øl, som tiltrækker den brede skare. Den er let drikkelig og en øl, der har vist stort potentiale på salgssiden.

En anden højtid bliver også fulgt til dørs med Påskens øl, og til efteråret kommer en oktoberøl, der forventes lanceret sammen med en oktoberfest.


Håbet om jobs

Lolland er ikke længere et håbløst område at få job i, men Juel-familien håber at kunne skabe flere jobs ude i området nord for Nakskov og være med til at skubbe yderligere på den positive udvikling, Lolland er på vej ind i.

Først og fremmest ser Jesper gerne at kunne få et fast job som brygmester. Mette vil gerne kunne koncentrere sig om at få det gode lollandske øl solgt. Forældrene, Henning og Anni, kan som pensionsklare se frem til at hjælpe børn og andre godt i vej med det nye bryghus.

Det nye anlæg indvies lørdag den 2. marts klokken 11 - og alle er inviteret til at smage de gyldne dråber, der har været lang tid undervejs i udviklingen. Adressen er Torvevej 1, Nakskov.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE