cookie-og-privatlivspolitik
Poul Nielsen er ved at tilpasse alle formene fra den gamle "kødhakker", så de passer til den nye maskine. Han elsker at finde på automatisering og sparer foreningen for tusindvis af kroner og masser af arbejdstimer.

28

Billeder

Poul Nielsen er ved at tilpasse alle formene fra den gamle "kødhakker", så de passer til den nye maskine. Han elsker at finde på automatisering og sparer foreningen for tusindvis af kroner og masser af arbejdstimer.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

Geniale maskiner gør domkirkebyggeriet lettere

Når man skal bruge 50.000 tagsten til en model af Maribo Domkirke i størrelsesforholdet 1:10, er det vigtigt at kunne automatisere byggeriet. Men minibyen har heldigvis Poul Nielsen, der selv bygger specialmaskiner til værkstedet - til eksempelvis tegn og bindingsværk. Han skaffer delene gratis og og tilpasser maskinerne til formålet.
19. marts 2019 kl. 09:23 Af Daniel Brøns

Annonce

Hvis man har 50.000 eller 100.000 kroner i lommen, så kan man nemt købe maskiner til det meste. Men har man ikke det, så er det nødvendigt at have en opfinder med i klubben, og sådan en har Maribo Miniby med elektrikeren Poul Nielsen, der har en stor del af æren for, at det kan lade sig gøre at støbe 50.000 tagsten til minibyen. Leret skal nemlig presses igennem en form, og det blev tidligere gjort med håndkraft i en ombygget kødhakker.

- Men det gik simpelthen ikke, for det gik langsomt, og man fik virkelig ondt i armen til sidst, så jeg gik på jagt efter noget rigtig hydraulik, fortæller Poul Nielsen, der takket være et godt netværk til sidst fik samlet alle de nødvendige komponenter til maskinen, der med stor kraft kan presse ler ud igennem de forme, som han selv bygger.

- Det sparer os for utroligt meget arbejde, men jeg er nødt til at ombygge alle formene, så de passer til den nye maskine, fortæller elektrikeren, der elsker at søge nye udfordringer.


Bindingsværksmaskine

Når man kigger på maskinparken har han derfor haft fingrene i det meste - især fordi han både har styr på at svejse og lave mekanik og elektronik. En af de seneste maskiner i værkstedet er en special sav til at save bindingsværk med.

- Man kan jo også bruge en almindelig båndsav, som man køber i et byggemarked, men det bliver aldrig i samme kvalitet, som en model med komponenter fra professionelle værksteder, siger elektrikeren, der dog mener, at en stor del af æren for de små huse skal tilfalde dem, der betjener maskinerne.

- Jeg er glad for, at der er andre fingernemme medlemmer, der kan passe maskinerne og få flotte tagsten, mursten eller bindingsværk ud af det, så jeg kan fokusere på maskinparken, siger Poul Nielsen. Hans maskine giver "fuldtidsarbejde" til mindst to frivillige, der har specialiseret sig i at blande leret helt rigtigt - og brænde de bittesmå teglsten.

De frivillige glæder sig nu til at komme i gang med byggeriet af mini-domkirken, når de frivillige rykker ud af værkstedet og hen i selve minibyen ved åbningen 15. juni. Domkirken bliver i dimensionerne 7,20x3,20 meter. Og så bliver den 4,30 meter høj. I år ventes koret at blive færdigbygget, men der er tale om et projekt, der kan vare flere år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Lollands Posten":
Annonce