cookie-og-privatlivspolitik
Børn der leger frihedskæmpere i Danagade i Nakskov under befrielsesdagene 5. - 8. maj 1945
Børn der leger frihedskæmpere i Danagade i Nakskov under befrielsesdagene 5. - 8. maj 1945
Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Lollands-Posten

Giv os din besættelseshistorie

Til næste år er det 75 år siden, at Danmark blev befriet. I den anledning vil LollandBibliotekerne udgive en bog med erindringer fra besættelsestiden på Lolland. Måske kan du bidrage.
12. juli 2019 kl. 03:44 Af Daniel Brøns

Annonce

Efterhånden som årene går, er der ikke så mange tilbage, som selv har oplevet besættelsestiden med mørklægningsgardiner, udgangsforbud, natlige overflyvninger, beskyttelsesrum m.v. Man skal næsten have rundet de firs år for at kunne huske noget, og for de fleste vil deres erindring fra tiden være set med barnets øjne, men det gør dem ikke mindre interessante.

Alfred Christensen fra LollandsBibliotekerne opfordrer derfor alle lokale til at bidrage:

- De erindringer, som vi efterlyser til bogen, må indeholde både stort og småt, altså både beskrivelser af dagligdagen, som den var under de givne vilkår og beskrivelser af mere dramatiske og overvældende oplevelser, siger bibliotikaren, der også gerne modtager historier fra folk, som ikke selv har oplevet besættelsestiden, men som hyppigt har fået fortalt nogle gode historier af et familiemedlem, og som man derfor kender så meget til, at man kan skrive om det.

- Måske har en onkel deltaget i nogle harmløse eller mere velgennemførte sabotageagtige aktioner. Måske var der en nabo på vejen som fik en god forretning ud af et samarbejde med besættelsesmagten. Måske var der et kærlighedseventyr, som man ikke talte højt om dengang, men som man godt tør fortælle om i dag, siger han og oplyser, at det er tilladt at være anonym og bruge opdigtede navne, hvis bare historien er sand.

- I denne sammenhæng er det ikke så vigtigt at fortælle om hvem, der har gjort hvad. Ønsket med bogen er at samle historier, som giver et bredt billede af, hvordan hverdagen var på Lolland under besættelsen og belyse de forskellige relationer, som folk havde til de herboende repræsentanter fra besættelsesmagten.

Er man ikke så ferm til at formulere sig, så gør det ikke noget og bidrag modtages gerne håndskrevet til Alfred Christensen på adressen: alfch@lolland.dk eller: Søvej 8, 4900 Nakskov senest 1. september 2019.

- Gå bare i gang med at skrive det ned, som du kan huske, så skal vi nok hjælpe dig med at gøre din historie læsevenlig. Vi vil i det hele taget forbeholde os ret til at redigere i alle teksterne, hvis vi finder det nødvendigt, men vi trykker ikke dit bidrag, før du selv har godkendt det, forsikrer han.

Alle bidragsydere, der får deres erindringer med i bogen, vil få et gratis eksemplar.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Lollands Posten":
Annonce