cookie-og-privatlivspolitik
Pia Toft kaster sig gerne ud i de svære udfordringer. Her en skål med et julehjerte med flere typer af indfarvet glas.

28

Billeder

Pia Toft kaster sig gerne ud i de svære udfordringer. Her en skål med et julehjerte med flere typer af indfarvet glas.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

Glaskunst i super kvalitet

Det er hyggeligt at lave glaskunst, men man skal bevare ambitionen om hele tiden at udfordre sig selv, siger den 60-årige glaskunstner Pia Toft, der takket være udvikling har øget afsætning af sine kunstværker.
02. december 2019 kl. 08:42 Af Daniel Brøns

Annonce

Hvor er det trist, at man ikke har plads til alle de smukke ting. Det er den første tanke, man får, når man træder ind i værkstedet hos Pia Toft på Skørringe Skovvej. Her har hun i 11 år udviklet sine teknikker fra helt enkle figurer til i dag også at omfatte komplekse værker som store skåle og fade, der skal overvåges meget nøje under brændingen, fordi selve den buede form skabes af tyngdekraften i glasset. Selve glaspladen i skålene er skabt af små firkanter af kulørte stykker glas, der smeltes sammen til ét stykke.

- Temperaturstyringen skal være meget præcis, og der er også et svært arbejde bagefter med at skære kanten, fortæller kunstneren, der kom ind i faget ved et tilfælde.

- Jeg fik en depression, og det gav mig lyst til at arbejde med mine hænder. Og i dag er det så mig, der holder kurser for andre, siger hun og fortæller, at hun netop er begyndt at udstille i Maribo i Østergade 14.

- Pludselig får mange flere øje på de ting, som jeg laver, og jeg må indrømme, at det her i den mørke tid virkelig er med til at gøre mig gladere, at jeg både kan lave noget, jeg er glad for - og samtidig mærker, at kunderne kan lide det.


Udvikler sig

I dag er Pia Toft nået til et trin i sin udvikling, hvor hun næsten kan lave alt i glas. Hun arbejder typisk med amerikanske glasplader af mærket Bulls Eye, der er dyre, men ensartede i deres form og derfor pålidelige at arbejde med som grundmateriale. Derudover laver hun også glasperler og sølvsmykker.

Næste trin bliver muligvis at lave støbt glas, hvilket heller ikke er en helt enkel proces. Først skal man lave en form i ler, siden i gips. Og så skal det hele støbes, og formen slås i stykker.

- Det er en spændende proces, og man er helt sikker på, at man får noget unika ud af det bagefter, for formen bruges jo kun én gang, siger glaskunstneren, der godt kan anbefale andre at kaste sig over den spændende hobby:- Men man skal vide, at det er dyrt. En god ovn kan nemt koste 60.000 kroner, og så skal man jo købe materialer, siger hun og tilføjer, at man også skal forvente en høj elregning, når ovnene først er rigtigt oppe at køre.

Se billeder af værker og værkstedet på www.lollands-posten.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE