cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Lokalhistorisk Arkiv

Lollands-Posten

Historier om Bandholm Havn

Vidste du, at de to eneste havne i verden, hvorfra der springer ferskvandskilder i havnebassinet er New York og Bandholm? Læs her mere om den spændende havn i en artikel skrevet af lokalhistoriker Connie Larsen fra Bandholm.
06. januar 2019 kl. 11:18 Af Daniel Brøns

Annonce

Bandholm havn nævnes allerede i historien tilbage i 1588, hvor der er anlagt en "skibsbro". Dette år fik abbedissen fra Sct. Birgitta klosteret i Maribo lovning på, at Bandholm havn skulle være en "fri havn"for det aktive kloster. I 1800-tallet rangerede Bandholm havn både som nr. 4 og 5 over de mest aktive havne i Danmark Bandholm´s tilknytning til Maribo.

Bandholm tjente i første omgang som ladeplads for Maribo, der som købstad ikke havde egen havn. I 1735 klagede byfoged Seiersted sig over Bandholm ladeplads. For det første lå den ca. 10 km. Fra Maribo, men ladepladsen var desuden kontrolleret af grevskabet Knuthenborg, der havde det privilegium at drive pramdrift, kro og småhandel, hvorved prampenge, gæsteri og næring fra Bandholm gik i grevens lommer i stedet for til købmændene i Maribo, der iflg. købstadens privilegier skulle tilfalde dem.

Byfogeden beklagede sig ligeledes over Ærøboerne, som han beskyldte for at drive smughandel om natten, medens de udgav sig for fiskere om dagen. Broanlægget. I begyndelsen af 1800-tallet gjorde den lave vanddybde ved Bandholm, at skibene måtte ankre op mellem 1½ og 2 km. fra land. Derfor blev tanken om anlæggelse af et broanlæg allerede søsat dengang.

Men først i 1837 blev der efter mange forhandlinger mellem stat, Maribokøbmændene og grevskabet opført en bro, der var cirka 320 meter lang. Der enedes om, at grevskabet betalte for broen, droppede sine prampenge, mod at bro- og havneafgifter tilfaldt grevskabet. Desuden ville grevskabet også bekoste en 25 alen bred og 10 alen dyb sejlrende, som gjorde det muligt for alle skibe, at anløbe havnen. 1 alen svarer til 62.77 centimeter.

Ved udbygningen af havnen i 1872, blev ferskvandskilden i havnebassinet opdaget. Den blev dengang omgivet af en træramme, så de anløbne skibe´s mandskab kunne forsyne sig med ferskvand., der dog godt kunne være lidt brakt. Trærammen om kilden er senere udskiftet med en af sten. Havnen er yderligere blevet udviet i 1910 og 1998, og Bandholm havn er i dag den eneste industri- og lystbådehavn i privat eje i Danmark.

Længere ude ved yderhavnen kommer man til færgelejet til øen Askø. Ved færgelejet er desuden beliggende den velbevarede Bandholm Badeanstalt, der er 130 år gammel. Der er 16 kabiner og 2 badebroer og en tværbro, rutschebane samt en tømmerflåde ca. 25 m. ude i vandet. Her kan desuden nydes den flotte udsigten over Smålandshavet og til øerne Askø, Lilleø, Lindholm og Havneø. Havneø, som er det officielle navn, bliver lokalt aldrig kaldt andet end Skidtø. Det er fordi øen er dannet af den jord, der blev gravet op, da inderhavnen blev anlagt.

Åbningstider på Bandholm Badeanstalt er fra Sankt Hans til sidst i august mellem 13-18. Entre 10 kr. Den passes af frivillige fra lokalområdet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE