Annonce
Ugeavisen Lolland

Historier om Bandholm Havn

Foto: Lokalhistorisk Arkiv

Vidste du, at de to eneste havne i verden, hvorfra der springer ferskvandskilder i havnebassinet er New York og Bandholm? Læs her mere om den spændende havn i en artikel skrevet af lokalhistoriker Connie Larsen fra Bandholm.

Bandholm havn nævnes allerede i historien tilbage i 1588, hvor der er anlagt en "skibsbro". Dette år fik abbedissen fra Sct. Birgitta klosteret i Maribo lovning på, at Bandholm havn skulle være en "fri havn"for det aktive kloster. I 1800-tallet rangerede Bandholm havn både som nr. 4 og 5 over de mest aktive havne i Danmark Bandholm´s tilknytning til Maribo.

Bandholm tjente i første omgang som ladeplads for Maribo, der som købstad ikke havde egen havn. I 1735 klagede byfoged Seiersted sig over Bandholm ladeplads. For det første lå den ca. 10 km. Fra Maribo, men ladepladsen var desuden kontrolleret af grevskabet Knuthenborg, der havde det privilegium at drive pramdrift, kro og småhandel, hvorved prampenge, gæsteri og næring fra Bandholm gik i grevens lommer i stedet for til købmændene i Maribo, der iflg. købstadens privilegier skulle tilfalde dem.

Byfogeden beklagede sig ligeledes over Ærøboerne, som han beskyldte for at drive smughandel om natten, medens de udgav sig for fiskere om dagen. Broanlægget. I begyndelsen af 1800-tallet gjorde den lave vanddybde ved Bandholm, at skibene måtte ankre op mellem 1½ og 2 km. fra land. Derfor blev tanken om anlæggelse af et broanlæg allerede søsat dengang.

Men først i 1837 blev der efter mange forhandlinger mellem stat, Maribokøbmændene og grevskabet opført en bro, der var cirka 320 meter lang. Der enedes om, at grevskabet betalte for broen, droppede sine prampenge, mod at bro- og havneafgifter tilfaldt grevskabet. Desuden ville grevskabet også bekoste en 25 alen bred og 10 alen dyb sejlrende, som gjorde det muligt for alle skibe, at anløbe havnen. 1 alen svarer til 62.77 centimeter.

Ved udbygningen af havnen i 1872, blev ferskvandskilden i havnebassinet opdaget. Den blev dengang omgivet af en træramme, så de anløbne skibe´s mandskab kunne forsyne sig med ferskvand., der dog godt kunne være lidt brakt. Trærammen om kilden er senere udskiftet med en af sten. Havnen er yderligere blevet udviet i 1910 og 1998, og Bandholm havn er i dag den eneste industri- og lystbådehavn i privat eje i Danmark.

Længere ude ved yderhavnen kommer man til færgelejet til øen Askø. Ved færgelejet er desuden beliggende den velbevarede Bandholm Badeanstalt, der er 130 år gammel. Der er 16 kabiner og 2 badebroer og en tværbro, rutschebane samt en tømmerflåde ca. 25 m. ude i vandet. Her kan desuden nydes den flotte udsigten over Smålandshavet og til øerne Askø, Lilleø, Lindholm og Havneø. Havneø, som er det officielle navn, bliver lokalt aldrig kaldt andet end Skidtø. Det er fordi øen er dannet af den jord, der blev gravet op, da inderhavnen blev anlagt.

Åbningstider på Bandholm Badeanstalt er fra Sankt Hans til sidst i august mellem 13-18. Entre 10 kr. Den passes af frivillige fra lokalområdet.

  • Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

112

105 taget i fartkontroller

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase