cookie-og-privatlivspolitik
Elijah Okello (tv) og Sebastian Bengtsson  føler sig hjemme i storbyen - og er parate til at tage udfordringer op i Norden og Tyskland også.
Elijah Okello (tv) og Sebastian Bengtsson føler sig hjemme i storbyen - og er parate til at tage udfordringer op i Norden og Tyskland også.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

Lolland i det musikalske hjerte

Elijah Okello og Sebastian Bengtsson er blandt de musikere, som man kan møde på Nærvær Festivalen. Begge er de flyttet til København, men kan ikke skjule, at de er fra Lolland.
13. april 2019 kl. 10:53 Af Daniel Brøns

Annonce

"I er da vist ikke herfra København." Den sætning har Elijah Okello og Sebastian været nødt til at vænne sig til, siden de for få år siden rykkede teltpælene op for at flytte til hovedstaden, hvor deres høflige og lidt ydmyge fremtoning gang på gang afslører deres baggrund fra de sydlige provinser.

Begge er de i gang med uddannelse, men i deres fritid bruger rigtig meget tid på musikken, som de skaber sammen i en lille duo, som har udviklet sig meget det seneste år. Engagementet har ført dem ind i et stort, kulturelt miljø, der har taget imod dem med åbne arme, fortæller Sebastian Bengtsson, der i dag læser til folkeskolelærer på Københavns Professionshøjskole.

- Vores lollandske baggrund afslører os altid, for de er ikke vant til, at musikerne altid kommer til tiden, og slet ikke, at de går rundt og hilser på alle, der er til stede, siger bassisten, der i foråret 2018 fandt sammen med sin gamle musikskolekammerat Elijah. Elijah var på det tidspunkt mere etableret i musikmiljøet i København, og Sebastian spurgte derfor, om Elijah kendte nogen, der havde brug for en musiker i gruppen. Og det havde Elijah da selv - og så var duoen skabt.

Soul, Hip-hop og Urban spiller de. Elijah komponerer og synger, mens Sebastian spiller på forskellige instrumenter - bas eller guitar. Og de får meget ros for deres optræden, fortæller Elijah:

- Folk kan godt lide, at det er autentisk og egne numre, så vi spiller meget ved events og små festivaler, siger han og fortæller, at de i sommerhalvåret 2018 har været ude at spille cirka 20 gange - typisk 30 eller 40 minutter ad gangen.

- Der er mest gang i den om sommeren, og selv om man ikke tjener så meget på det, så er vi glade for at komme ud at spille, fortæller Elijah, der dog også har en del indtægter på at arbejde som DJ, når han har tid til det ved siden af sin GSK-uddannelse, som også skal passes ved siden af, da han har planer om at læse en grafisk medieuddannelse på et tidspunkt. Sebastian vil derimod læse til lærer - naturligvis med fokus på musikken især.


Falder i hak

Og når de spiller sammen, så hygger de sig rigtigt meget, fordi de kender hinanden til fingerspidserne.

- Vi har jo spillet sammen på både Lolland Musikskole og den nu lukkede rytmiske efterskole i Boring, så vi behøver ikke at sige ret meget for at finde en fælles rytme og stil, fortæller Sebastian, der slapper fuldstændig af, når de mødes, fordi de har så meget til fælles. Samme vennekreds fra musikmiljøet på Lolland, samme musikskole som baggrund - og i dag samme miljø i København.


Lolland betyder meget

Elijah Okello er opvokset ved Søllested, og hans rødder betyder utroligt meget for ham.

- Det er jo sindssygt så meget opbakning man får som musiker på Lolland. Man har en hjemmebane, hvor man bliver hørt, og hvor folk bakker op, hvis du vil gøre noget ud af det, siger Elijah, der tidligt i livet fik en identitet gennem musikken.

- I Søllested blev jeg hurtigt kendt som "ham musikeren", og det var rigtigt fedt, for jeg er jo musiker, og det er også det, som jeg helst vil lave i dag, siger han for dog at tilføje, at det er lidt hårdt at leve af det økonomisk.

- Min husleje for en etværelses i Lyngby er jo på 7000 kroner plus forbrug - noget helt andet end på Lolland, griner han, mens også Sebastian må tilstå, at hans husleje er horribel.


Glade for København

Men bortset fra huslejen er de rigtigt glade for at være landet i hovedstadsområdet. Ikke fordi der er noget i vejen med Lolland, men fordi de får prøvet noget nyt i storbyen.

- Miljøet på Lolland er helt fantastisk. Alle kender hinanden, hilser og bakker hinanden op. Så på den måde er det jo lidt nedtur at gå ned på en café i København, hvor man ikke bliver genkendt på samme måde, men det giver jo også en mulighed for at få udvidet sin horisont, siger Sebastian der dog også finder flytningen naturlig, fordi han har meget familie andre steder i Danmark.

- Jeg har derfor altid vidst, at jeg skulle prøve at bo andre steder i Danmark, siger den lærerstuderende musiker, der ikke vil udelukke, at han kommer tilbage en dag.

- Der er helt bestemt meget der trækker i mig dernede med masser af familie, gode venner, miljøet og den flotte natur, siger han og tænker, at en mellemting måske også kunne være en mulighed. Måske en feriebolig på Lolland og hus et andet sted. Hans kæreste er fra Roskilde, og hun er ikke meget for at flytte.

For Elijah Okello er det dog noget mere tvivlsomt, om han vender tilbage.

- Jeg har masser af gode venner på Lolland, men ingen familie, fordi jeg har været i plejefamilie. Det gør nok en forskel i forhold til, hvor meget Lolland trækker, siger han.


Tal Lolland op

Generelt er de enige om, at Lolland bør tales op, for det er et superfint sted at vokse op og bo, mener de. Sebastian siger:

- Der er jo alle muligheder dernede. Musikskole, fodbold og masser af mulighed for at få fritidsjobs og uddannelse. Indtil gymnasiealderen har vi jo lavet vildt mange fede ting med musik, teater, festivaler og andet sjovt, fortæller den lærerstuderende, der dog mener, at man godt kunne bruge flere videregående uddannelser i det sydlige.


Norden venter

Lige nu glæder de sig begge dog bare over at være kommet til storbyen, hvor de føler sig taget rigtigt godt imod. I omgangskredsen møder de dansere, kunstnere, musikere - og de nyder at være i det alsidige miljø, hvor Elijah også møder andre, der dyrker billedkunst som ham selv. Han designer selv sine pladecovere og kombinerer på den måde sine to interesser.

- Vi er blevet taget vildt godt imod og har fået masser af nye venner. Faktisk tror jeg, at det ville være sværere at flytte den anden vej, siger Elijah, der sammen med Sebastian allerede er ved at undersøge nye horisonter - Danmark er lille, men i Norden og Tyskland er der stor efterspørgsel på den musik, som de laver. Men det skal nok være et større setup, fortæller Elijah:

- Jeg vil rigtigt gerne have en opsætning med et større band, så det er jeg ved at forberede, siger musikeren, der tænker, at Sebastian naturligvis også bliver en del af det. Og uanset, hvor langt de kommer, så er de dog sikre på, at den lollandske arv vil blive en del af det, som de leverer:

- Man kan tage os væk fra Lolland, men man kan ikke tage Lolland ud af os, griner Sebastian, inden de iler videre efter det lange interview.

Du kan møde Elijah og Sebastian den 27. april, når Nærvær Festivalen rundes af med en festivaldag på Maribo Gymnasium fra klokken 14 til langt ud på aftenen med to udendørs scener og to indendørs scener. Hovednavnet på festivalen bliver Pernille Rosendahl. Der er gratis adgang.

Musikken kan findes på youtube, spotify og apple music - ved at søge på "Elijah Okello".KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Lollands Posten":
Annonce