cookie-og-privatlivspolitik
Forsideillustrationen på bogen er Johannes Wilhelms maleri "Polske roearbejdere ved Øllingsøe".
Forsideillustrationen på bogen er Johannes Wilhelms maleri "Polske roearbejdere ved Øllingsøe".
Foto: Pressefoto

Lollands-Posten

Lolland i fokus i historisk årbog

For de lokalhistorisk interesserede er der masser af spændende historier fra Lolland at hente i den nye Lokalhistoriske årbog fra Lolland-Falsters Historiske Samfund.
20. december 2019 kl. 05:53 Af Daniel Brøns

Annonce

I bogen kan du blandt andet læse en historie om J. L. Ridters avistegninger fra Lolland-Falster. Ridter var avistegner på avisen Aften-posten, og efter et besøg på Lolland-Falster i 1911 tegnede han en række billeder afbygninger fra området, som avisen så sattetekst til. Artiklerne havde til formål at højnearkitekturstandarden i Danmark og erderfor i sig selv interessante, men for den nutidige læser er det nok lige så interessant at gå på jagt efter "nu-billederne" til Ridter-artiklen, der er skrevet til bogen af Bjørn Westerbeek Dahl.


Præsten Rasmus Reravius

I en anden artikel kan du læse om Rasmus Reravius, der var lollandsk præst, oversætter og salmedigter fra sidste halvdel af 1500-tallet. Han var født på Lolland og var sognepræst her i to omgange. Han var en flittig skribent og oversætter fra tysk og latin til dansk og var dermed vigtig for udbredelsen af kendskabet til reformationens tanker. Han høstede stor anerkendelse for dette arbejde, men han havde det svært med sine sognebørn. Det er Tove Niclasen, der på spændende vis beretter om Reravius' spændende liv i bogen.


Gloslunde Præstegård

Bogen bringer også to artikler, som giver indblik i Gloslunde præstegårds historie. I den første gennemgår Henrik Gade Jensen de præster, der har boet i præstegården siden begyndelsen af 1700-tallet. Han redegør for deres virke, husstande og sognebørn samt de teologiske strømninger i tiden. I den anden artikel beretter Bente Stokholm Thomsen, der er født i præstegården, om præstegårdens bygningshistorie ved bl.a. at gennemgå brandtaksationer og præstegårdssyn.


Maler på Øllingesøe

Endelig kan du læse om maleren Johannes Wilhjelm voksede op på herregården Øllingsøe på Lolland, og hans baggrund på landet fik stor betydning for hans arbejde. Artiklen er skrevet af Tine Nielsen Fabienke, der fortæller om malerens liv og kunst. Og især hans skildringer af mennesket i samklang med naturen gennem udvalgte malerier med motiver fra Lolland, Jylland, Italien og Sydfrankrig. 


Gedserbanen

I år er det netop 60 år siden, DSB etablerede den første fjernstyringscentral i Nykøbing F, hvorfor bogen bringer artiklen Da Gedserbanenblev fjernstyret af Ole Edvard Mogensen.

Når det var strækningen Nykøbing F. - Gedser, der fik det tiptop moderne udstyr, skyldes det, at der var en omfattende international trafik på Gedserbanen, og fra Gedser var der jernbanefærger både til Grossenbrode og Warnemünde. I artiklen beskriver forfatteren, hvorledes togdriften blev afviklet, før og efter strækningen blev fjernstyret.


Jettestuen Kirkehøj

Anders Rasmussen fortæller om udgravningshistorien bag jættestuen Kirkehøj, der med sine to jættestuekamre repræsenterer den hidtil eneste kendte dobbeltjættestue fundet på Lolland-Falster. Kirkehøj er også speciel, fordi den i modsætning til mange andre kendte dobbeltjættestuer er opført over to omgange.

Ved gennemgangen af skeletmaterialet har man kunnet identificere en række sygelige forandringer og skader på knogler og tænder, som fortæller om de lidelser og småskavanker, der plagede de gravlagte.

Lolland-Falsters Historiske Samfunds årbog for 2019 vil kunne købes hos områdets boghandlere . Der er tale om årgang 107, idet årbogen er udkommet siden 1912.

Bogen indeholder i alt ni artikler og er illustreret.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE