cookie-og-privatlivspolitik
Palle Andersen - ejeren af Tokkerupgård - har ikke meget salg af sukkerroer i gårdbutikken, men i butikkerne kan man nu få den økologiske sukker.
Palle Andersen - ejeren af Tokkerupgård - har ikke meget salg af sukkerroer i gårdbutikken, men i butikkerne kan man nu få den økologiske sukker.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

Økologiske sukkerroer er fremtiden

I disse dage er økologisk dansk sukker for første gang på vej ind på hylderne i de danske supermarkeder. En del af sukkeret kommer fra Lolland, men det kræver en del at dyrke det.
10. april 2019 kl. 06:52 Af Daniel Brøns

Annonce

Det er ikke altid en fornøjelse at dyrke økologisk. Det kan ejeren af Tokkerupgård Palle Andersen tale med om efter to år at have været med til at dyrke økologiske sukkerroer. En tid med masser af arbejde med at luge - uden at man må bruge sprøjtemidler mod insekter. Og så var 2018 ovenikøbet et år, hvor han skulle bruge masser af vand - og kæmpe med vandingsanlæggene for at holde skindet på næsen. Men alligevel mener han lige akkurat, at det kan betale sig at dyrke roer økologisk.

- Vi får cirka halvtreds procent mere for varen, men til gengæld så er der meget mere arbejde med marken, og så skal man typisk regne med 2/3 udbytte, når man dyrker økologisk, siger landmanden, der sidste år dyrkede 4,5 hektar økologiske sukkerroer. I år har han omkring seks, men det skyldes primært, at det kan lykkes at finde arbejdskraft til lugearbejdet.

- Jeg er jo i den heldige situation, at jeg har et hold sæsonarbejderne, der alligevel kommer for at plukke jordbær. De kommer gerne et par uger tidligere, så de kan være med til at hakke ukrudtet omkring roerne. Men det koster typisk en hel del mere end køb af sprøjtemidler, siger landmanden, der tidligere i sin karriere har dyrket sukkerroer og derfor kender alt til, hvordan planten skal dyrkes.


Dansk økologi

Derfor ved han også, at hans udbytte på flere forskellige måder bliver presset ned. Dels betyder skrappere krav til gødning og bekæmpelsesmidler, at udbyttet falder, og så har øko-bønderne også den ulempe, at de er nødt til at høste lidt tidligere end de konventionelle.
- Maskinerne på sukkerfabrikken i Nykøbing starter altid sæsonen med at producere økologisk sukker, for så ved man, at der ikke kommer rester af konventionelt sukker i poserne. Det gør ikke så meget den anden vej rundt. Men det betyder, at vi er nødt til at høste så tidligt, at udbyttet godt kunne nå at blive et eller halvandet tons større, hvis vi havde ventet, siger økobonden, der dog er rigtigt glad for at skubbe på en økologisk udvikling.
- Der er jo mange producenter af økologisk brød og kager, der ikke kan sige, at varen er dansk og økologisk, fordi der tidligere ikke fandtes dansk, økologisk sukker. Men det får man så nu, siger han.


Robotter tager over

Palle Andersen håber også på, at hans produktion med tiden vil blive lidt lettere. Lige nu er det muligt med traktoren at rense ukrudt mellem rækkerne med en radrenser. Men mellem planterne kan han ikke gøre det maskinelt. Endnu. For lige nu er robotter i stigende grad på vej til at overtage en del af arbejdet - og det er muligt - takket være GPS-teknologi.

- Der findes faktisk en robot, der kan bruges til at så sukkerroerne med. Robotten husker så præcist, hvor den har sået, og kan derfor sidenhen sendes ud for at luge uden om de GPS-punkter, hvor planterne står. Men jeg vil gerne høre om erfaringerne med maskinen, inden jeg selv investerer i den, siger Palle Andersen, der derfor foreløbig fastholder den manuelle måde at luge på. Og så håber han på lidt mere vand end sidste år:

- Sukkerroer kan klare sig med temmelig lidt vand, fordi de har en lang dyrkningssæson, men så tør en sommer som sidst var ikke god, så jeg håber bestemt, at vi i år får en sommer med en mere normal mængde regn, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Lollands Posten":
Annonce