Annonce
Ugeavisen Lolland

Økologiske sukkerroer er fremtiden

Palle Andersen - ejeren af Tokkerupgård - har ikke meget salg af sukkerroer i gårdbutikken, men i butikkerne kan man nu få den økologiske sukker. Foto: Daniel Brøns

I disse dage er økologisk dansk sukker for første gang på vej ind på hylderne i de danske supermarkeder. En del af sukkeret kommer fra Lolland, men det kræver en del at dyrke det.

Det er ikke altid en fornøjelse at dyrke økologisk. Det kan ejeren af Tokkerupgård Palle Andersen tale med om efter to år at have været med til at dyrke økologiske sukkerroer. En tid med masser af arbejde med at luge - uden at man må bruge sprøjtemidler mod insekter. Og så var 2018 ovenikøbet et år, hvor han skulle bruge masser af vand - og kæmpe med vandingsanlæggene for at holde skindet på næsen. Men alligevel mener han lige akkurat, at det kan betale sig at dyrke roer økologisk.

- Vi får cirka halvtreds procent mere for varen, men til gengæld så er der meget mere arbejde med marken, og så skal man typisk regne med 2/3 udbytte, når man dyrker økologisk, siger landmanden, der sidste år dyrkede 4,5 hektar økologiske sukkerroer. I år har han omkring seks, men det skyldes primært, at det kan lykkes at finde arbejdskraft til lugearbejdet.

- Jeg er jo i den heldige situation, at jeg har et hold sæsonarbejderne, der alligevel kommer for at plukke jordbær. De kommer gerne et par uger tidligere, så de kan være med til at hakke ukrudtet omkring roerne. Men det koster typisk en hel del mere end køb af sprøjtemidler, siger landmanden, der tidligere i sin karriere har dyrket sukkerroer og derfor kender alt til, hvordan planten skal dyrkes.

Dansk økologi

Derfor ved han også, at hans udbytte på flere forskellige måder bliver presset ned. Dels betyder skrappere krav til gødning og bekæmpelsesmidler, at udbyttet falder, og så har øko-bønderne også den ulempe, at de er nødt til at høste lidt tidligere end de konventionelle.
- Maskinerne på sukkerfabrikken i Nykøbing starter altid sæsonen med at producere økologisk sukker, for så ved man, at der ikke kommer rester af konventionelt sukker i poserne. Det gør ikke så meget den anden vej rundt. Men det betyder, at vi er nødt til at høste så tidligt, at udbyttet godt kunne nå at blive et eller halvandet tons større, hvis vi havde ventet, siger økobonden, der dog er rigtigt glad for at skubbe på en økologisk udvikling.
- Der er jo mange producenter af økologisk brød og kager, der ikke kan sige, at varen er dansk og økologisk, fordi der tidligere ikke fandtes dansk, økologisk sukker. Men det får man så nu, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robotter tager over

Palle Andersen håber også på, at hans produktion med tiden vil blive lidt lettere. Lige nu er det muligt med traktoren at rense ukrudt mellem rækkerne med en radrenser. Men mellem planterne kan han ikke gøre det maskinelt. Endnu. For lige nu er robotter i stigende grad på vej til at overtage en del af arbejdet - og det er muligt - takket være GPS-teknologi.

- Der findes faktisk en robot, der kan bruges til at så sukkerroerne med. Robotten husker så præcist, hvor den har sået, og kan derfor sidenhen sendes ud for at luge uden om de GPS-punkter, hvor planterne står. Men jeg vil gerne høre om erfaringerne med maskinen, inden jeg selv investerer i den, siger Palle Andersen, der derfor foreløbig fastholder den manuelle måde at luge på. Og så håber han på lidt mere vand end sidste år:

- Sukkerroer kan klare sig med temmelig lidt vand, fordi de har en lang dyrkningssæson, men så tør en sommer som sidst var ikke god, så jeg håber bestemt, at vi i år får en sommer med en mere normal mængde regn, siger han.

  • Palle Andersen - ejeren af Tokkerupgård - har ikke meget salg af sukkerroer i gårdbutikken, men i butikkerne kan man nu få den økologiske sukker. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op