Annonce
Ugeavisen Lolland

Oplev Skejtens unikke landskab

Egetræerne på Skejten har været en stor inspiration for kunstnere gennem tiden. Foto: Pressefoto

De store linjer i landskabet på det sydøstlige Lolland er dannet under den sidste istid, hvor store gletsjere gled hen over området. Den sidste af de mange gletsjere modellerede landet til en hel række af langstrakte, lave bakker og dale. Vejen mellem Nysted og Nykøbing, Derfor holdes jævnligt ture dertil - blandt andet mandag den 24.

Skejten på Sydøstlolland bliver ofte nævnt som et ægte istidslandskab, uopdyrket i generationer. Men er det kun naturen, der har været på spil, eller har vore forfædre alligevel haft en vis indflydelse?

De store linjer i landskabet på det sydøstlige Lolland er dannet under den sidste istid, hvor store gletsjere gled hen over området. Den sidste af de mange gletsjere modellerede landet til en hel række af langstrakte, lave bakker og dale. Vejen mellem Nysted og Nykøbing, passerer tværs henover en hel serie af disse små bakker og dale, der tegner sig svagt i landskabet.

Tydeligst er nok dalen med Flintinge Å. Da de store ismasser smeltede væk fra området, efterlod de landet tørt, men den smeltende is fik vandet til at stige op til det nuværende niveau. Vandet har oversvømmet de lavest liggende dele af dalene, mens bakkerne danner den blidt bugtende kystlinje med mange små næs og halvøer, heriblandt Skejten, som vi kender den i dag.

Kunst-inspiration

Yderst på Skejten ligger et af landsdelens smukkeste landskaber med lave strandenge ud til Guldborgsund og højereliggende partier med gamle, fritvoksende egetræer. Det karakteristiske landskab genfindes en række steder i det 20. århundredes danske kunst; bl.a. Olaf Rude benyttede motivet til sin store todelte udsmykning i Folketingssalen. På strandengene ligger store blokke strøet ud.

Blokkene kom til landet med gletsjerne, der efterlod dem her for over 10.000 år siden. Ser man nærmere på de store sten, kan de afsløre, hvilke ruter de store gletsjere tilbagelagde, før de nåede området. De store sten ses også liggende i stort tal i de lavvandede områder, men på markerne mangler stenene. Her er de samlet sammen og anbragt i de diger, der nu omkranser markerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lille klint

Yderst på Skejten findes en af landets mindste kystklinter, som afslører, hvordan jorden ser ud nede under muldlaget. Klinten er kun omkring en halv meter, og alligevel rummer den fortællinger om landet for mange millioner år siden. I den lille klint ses nemlig det over 60 millioner år gamle skrivekridt, som vi blandt andet kender fra Møns Klint. I skrivekridtet findes store mængder flint, som har haft stor betydning for området i stenalderen.

Der er i området gjort en lang række opsamlinger af flintøkser og andet bearbejdet flint fra tilhørende stenalderbopladser, og Flintinge landsby på Østlolland har jo ligefrem sit navn efter de enorme mængder flint, der findes i kalken. Egnen har derfor i stenalderen været et særdeles vigtigt råstofområde.

Malerne Oluf Hartmann og Olaf Rude og komponisterne Edvard Grieg og Carl Nielsen samledes på og omkring Fuglsang i familien Neergaards tid, og i dag ligger Fuglsang Kunstmuseum med udsigt til Skejten.

Den 24. juni arrangeres en aftentur med kunsthistoriker Anne Højer Petersen fra Fuglsang Kunstmuseum, naturvejleder Johnny Madsen fra Guldborgsund kommune og arkæolog Anna-Elisabeth Jensen fra Museum Lolland-Falster.

Det vil blive en helt unik tur ud i landskabet, når de forskellige fagnørder fortæller - ud fra hver deres kompetencer..

Det foregår klokken 19-21. Kun voksne fra 12 og opefter betaler. Pris 60 kroner.

Mødested: Indgangen til Fuglsang Kunstmuseum.

Husk fornuftigt fodtøj til engen - og måske myggespray

  • Egetræerne på Skejten har været en stor inspiration for kunstnere gennem tiden. Foto: Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet