cookie-og-privatlivspolitik
Christian Rasmussen har arbejdet tre måneder uafbrudt med sit bjerg, hvor han konstant tilpasser og udvikler området, så ingen planter bliver for dominerende - og alle trives.

33

Billeder

Christian Rasmussen har arbejdet tre måneder uafbrudt med sit bjerg, hvor han konstant tilpasser og udvikler området, så ingen planter bliver for dominerende - og alle trives.
Foto: Daniel Brøns

Lollands-Posten

Pludselig fik Blans et unikt bjerg

Midt i Blans er - i næsten ubemærkethed - opstået et bjerg med hundreder af spændende plantearter. Det ligger i Blanshaven, der til stadighed udvikles - og er et fantastisk udflugtssted.
02. september 2019 kl. 10:13 Af Daniel Brøns

Annonce

Blanshaven ved Bandholm er måske en af Lollands mest interessante seværdigheder, der dog ligger temmelig godt gemt. Hvis den tilfældige forbipasserende kun får øje på skiltet med "haven er åben" og ikke bevæger sig om i baghaven, går man glip af både den store sø med en omkreds på 40 meter, 100 fisk - og et utal af frøer, ligesom man går glip af en stor mængde af minihaver - måske med "bjerget" som fysisk og oplevelsesmæssigt højdepunkt.

Havens ejer Christian Rasmussen har beregnet, at de 46 nye kubikmeterjord på bjerget har krævet 3 måneders uafbrudt kørsel med trillebøren, så det er noget af en bedrift, han har skabt. Og bjerget er formentlig også en af de allerstørste lidenskaber i haven, fordi Christian og hans hustru Susanne i mange år har været glade for at vandre i alperne. Og siden er en stor del af botanikken fra alperne plantet i Blans, hvor Christian Rasmussen har langt flere arter og varianter end planteskolerne kan tilbyde. På hjemmesiden er i alt 635 arter nævnt, men Christian Rasmussen er ikke sikker på, at de alle er med.


Skaffer alt

I dag bliver det ikke til så mange vandreture, men til gengæld besøger ægteparret ofte plantemesser i udlandet, hvilket også kommer havens gæster til gavn, idet de gerne henter sjældne planter med hjem til andre planteelskere i forbifarten.

- Nogle gange kan vi også fortælle, hvor man kan bestille dem i udlandet, men det kan være en omstændelig affære, siger han.


Paradishave

Ved et første besøg i haven kan det virkelig undre, at kun 200 gæster besøger haven årligt. Her er nemlig masser af hyggelige hjørner, hvor man kan sætte sig og nyde oasen - og oven i købet medbringe sin mad. Og har Christian tid, så kommer han gerne og beretter om nogle af de sjældenheder, som man kan finde i haven. Eksempelvis har han en række af arten Yucca Gloriosa, der blomstrer sent - og som kun findes i USA på østkysten, hvor den bestøves af en ganske særlig møl, som findes der. Et eksempel på naturens sårbarhed, som optager havens ejer meget.

Og så er der jo også de flotte rododendron, de mange roser, den kæmpe samling af roser - og meget, meget andet. Men mon ikke det største trækplaster er bjerget. Og søen naturligvis med den lille bro og det krystalklare vand og smukke åkander. I den ene ende af søen er der en platform med spiseplads.


Trædebregner

Som ikke særlig havekyndig kan man bestemt også søge inspiration. Er man træt af at slå græs, kan man betragte, hvordan trædebregner her udgør et fint alternativ til plæne. Ligesom man kan overveje, hvordan ukrudtet kan holdes nede ved hjælp af en af de 18-20 forskellige typer husløg, som findes i området - en imponerende samling.


Efteråret i Blans

Christian Rasmussen anbefaler besøg i efteråret, hvor staudebedet står flot i oktober, og hvor nogle af hans mest specielle planter blomstrer. Mest af alt anbefaler han dog at opleve haven i maj, når langt det meste springer ud i et mylder af farver. Og man må meget gerne tage venner med. Det største bord rummer plads til ti personer, og man må spise i haven, hvis man husker ikke at fodre den lille hund Alma, der "gør lidt larm" de første 30 sekunder, hvorefter den falder til ro og hygger sig med gæsterne.

Åbent 1. maj til 15. oktober fra kl. 9-18. 20 kroner. Børn gratis. Blanshaven ligger Blansvej 21.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE