cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Margit Olsen

Mit bedste Husmortip

Saml frø og spar penge

Inden frosten for alvor slår til, er det tid til at samle frø af sommerblomsterne, grøntsagerne og urterne så du sparer penge til foråret.
19. september 2016 kl. 02:56 Af Margit Olsen

Annonce

Når de første frøposer kommer i forretningerne i det tidlige forår, fristet man til at købe mange og dyre poser.
Samler du frø ind i efteråret, kan der spares mange penge til foråret.

De fleste sommerblomster sætter frø. Saml dem ind når de er modne. Det vil typisk sige, når blomsten er vissen. Alt efter hvilken blomst der tale om, sidder frøene gemt i den visne blomsterknop. Andre blomster for eksempel snerler, danner en lille knop med frø. Når knoppen er brunlig er frøene modne og klar til at gemme.

Mange grøntsager kan der også tages frø af. Har du for eksempel squash i haven, så udvælg én der får lov at vokse sig større end normal. Flæk squashen og tag nogle af kernerne/frøene ud. Lad dem tørre og du er klar til næste års såtid. Det samme kan du gøre med agurker, tomater og græskar og mange andre grøntsager, hvor der er kerner i.
Dild og persille sætter sidst på sæsonen frøstandere og så har du frø til endnu mange planter. Hvis planterne skal stå samme sted til næste år, kan du bare ryste planten, så selvsår frøene sig helt af sig selv.

Lige meget om det gælder blomster eller grøntsager, så tag endelig mange flere frø end du regner med at få brug for. Måske vil ikke alle frøene spire til næste år. Og så er det godt at have rigeligt. Samtidigt har du også et overskud, som kan byttes med andre eller gives væk som en personlig gave fra din have.

Saml frøene ind og lad dem tørre godt inden de gemmes. Opbevar frøene i tætsluttende emballage. Og husk at skrive navn på. Frøene skal lægges en mørkt og ikke for varmt sted indtil det igen bliver såtid.

Annonce

Selv gemmer jeg for eksempel tagetesfrø fra år til år. Oprindeligt fik jeg de første tagetes af min far for over 15 år siden. På mit eget lager har jeg fra år til år foruden tagetes også frøkenhat, pragtsnerler, bønner, pigæble, tobaksplante og flere blomsterarter, jeg ikke kender navnene på, som jeg bare har opkaldt efter den person, som i sin tid glædede mig med en plante eller med frøene.

Tip: de små poser som der er ekstra knapper i, når man køber nyt tøj, er perfekte til at opbevare tørret frø i.

Tip: tag et billede af blomsterne om sommeren, som kan printes og gemmes sammen med frøene.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
ANNONCE