cookie-og-privatlivspolitik

Motor

Forår er lig med sommerdæk

Det er tid til at skifte til sommerdæk - men ved du, hvad du skal være opmærksom på, hvis du frygter at dine dæk er ved at være for gamle eller nedslidte?
13. april 2019 kl. 11:50 Af Bilsektionen.dk

Annonce

Solen er for alvor begyndt at titte frem, og duften af forår er i den grad til stede. Netop solskin, tocifrede temperaturer og fuglefløjt er også lige med, at det er tid til at skifte til sommerdæk.

Det er vigtigt ikke at vente for længe, for det slider på dine vinterdæk, når du kører med dem ved høje temperaturer, fortæller Jesper Sørensen, teknisk chef for Bridgestone, verdens største dækproducent.

Han understreger, at der er god grund til, at de anbefaler, at bilisterne skifter mellem sommer- og vinterdæk. Vinterdæk er opbygget specielt til kørsel ved lave temperaturer og i sne og på is.

Derfor har de længere bremselængde på våde veje og dårligere vejgreb i kurver på tør vej end sommerdækkene har. Oveni har vinterdæk omkring 15 procent højere rullemodstand på tørre, varme vej - det giver et betydeligt højere brændstofforbrug og et større dækslid.


Tjek dækket

Det første, du skal have styr på, før du afgør, om dækkene er fit for fight, er mønsterdybden. Brug en mønsterdybdemåler på alle fire dæk - mål i hver af de centrale riller og på mindst to punkter i hver rille.

Det lovbefalede minimumskrav for mønsterdybden på dæk er 1,6 mm. Det svarer til tykkelsen på en tændstik, men Jesper Sørensen anbefaler at udskifte sommerdækket noget tidligere:

- For sommerdæk kan alt under tre mm mønsterdybde betyde en væsentligt forringet sikkerhed, fastslår han.

Med for lavt dækmønster følger øget bremselængde, forringet styreevne og øget risiko for udskridning og akvaplaning, og det kan få stor betydning i en kritisk situation.

Andre ting kan dog også have betydning for dækkenes stand.

- Forkert hjulindstilling, længere perioder med forkert dæktryk og dårlige vejforhold slider på dækkene. Tjek om dine sommerdæk er slidt uregelmæssigt eller har skæreskader, udrivninger, revner eller buler på dæksiden, siger Jesper Sørensen og fortsætter: - Hvis der er skader efter stød eller kørsel på ujævne veje, eller hvis sten eller andre skarpe genstande har sat sig fat i dækket, bør du også være ekstra opmærksom. Tjek i øvrigt også, om der er skader på bilens fælge, for det kan også beskadige dækkene.


Dæk er ikke som vin

Endelig er det essentielt, at dit dæk ikke er over 10 år gammelt. Og hvordan tester du så det? Jo, på dit dæk er der en kode, som viser, hvornår dækket er produceret. Det gør der på alle dæk, så du også kan tjekke, at du ikke køber et nyt dæk, som ikke er nyproduceret.

Som udgangspunkt er der ingen udløbsdato på bildæk, men dæk bliver mørnet og stift med alderen og mister dermed sine sikkerhedsmæssige egenskaber.

På ydersiden af dækket er angivet, hvornår dækket er produceret med det såkaldte DOT-mærke. Mærket består af fire cifre, hvor de to første angiver ugenummer og de to sidste årstal.

Et sidste råd fra Jesper Sørensen lyder: - Hvis du er i tvivl, om dine sommerdæk er i orden, så spørg en fagmand, før du monterer dem.

Det koster ikke noget, og han kan vurdere, om du kan køre en sæson mere på dine dæk eller ej.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce