cookie-og-privatlivspolitik
Det kan koste dyrt, hvis du ikke har de rigtige dæk i Europa i vintermånederne.
Det kan koste dyrt, hvis du ikke har de rigtige dæk i Europa i vintermånederne.
Foto: Privat

Motor

Har du styr på vinterreglerne i Europa?

Skal du på kør-selv-skiferie, skal du være opmærksom på, hvor forskellige kravene til sikkerhedsudstyr er i Europa.
20. december 2019 kl. 06:00 Af Steen Nielsen

Annonce

Vil du være klædt rigtigt på til vinterkørsel til de mest populære skiferiedestinationer, så skal du læse her:

I Norge er det er et krav, at bilen har et tilstrækkeligt vejgreb. Vinterdæk og snekæder er derfor nødvendige, når der er sne eller is på vejen. Det er tilladt at køre med pigdæk inden for perioden fra 1. november og til om med påske - vær opmærksom på, at visse kommuner har indført en afgift for køretøjer, der kører med pigdæk.

I Sverige skal du køre med dæk, der er godkendt til vinterkørsel fra 1. december til 31. marts, hvis vejene er våde, det er frostgrader, og der ligger sne eller is på vejen. Helårsdæk med "snefnug-mærket" er lovlige, men Jesper Sørensen anbefaler altid, at du kører med vinterdæk.

I Østrig er vinterdæk lovpligtige fra 1. november til 15 april. Det er ikke nødvendigt i Frankrig og Schweiz, men på de schweiziske veje risikerer du en bøde, hvis du sinker trafikken og ikke har monteret vinterdæk.

Snekæder er obligatoriske i Schweiz og Frankrig, hvis der er skiltet med det. Skiltningen kan være midlertidig, så du kan altid risikere at få brug for snekæderne.

"Jeg anbefaler, at du medbringer snekæder, når du skal køre i snedækket terræn. Det er selvfølgelig en ekstraomkostning, men det er en eventuel bøde også. Glem ikke, at det er for jeres egen sikkerheds skyld", siger teknisk chef hos Bridgestone, Jesper Sørensen, , og tilføjer, at snekæder kan lejes hos forhandlere af biludstyr.

I Østrig er det førerens ansvar, at bilen har det nødvendige vinterudstyr.

Så husk at tjekke om det krævede vinterudstyr er med, hvis du lejer bil. Obligatorisk vinterudstyr er advarselstrekant, nødhjælpskasse og sikkerhedsvest til føreren.

Så skulle der være styr på kørslen - husk også at pakke bilen med alle de nødvendige dokumenter: pas, kørekort, det blå sygesikringsbevis (Har du fået det fornyet?), bilens registreringsattest og det grønne og røde forsikringskort.

Vær forberedt på nødsituationer og medbring advarselstrekant, brandslukker, forbindskasse, alkoholtester, gul refleksvest til alle bilens passagerer og ekstra pærer. Også indenfor lovpligtigt udstyr er der stor forskel på de landene.

Nu skulle du gerne være helt klar til en sikker køretur til ski-destinationen - hvor sikker du skal være på selve pisten, er helt op til dig selv!KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce