cookie-og-privatlivspolitik

8

Billeder


Foto: Bilsektionen.dk

Motor

Her er ni ting du skal vide, inden du lejer bil på din ferie

Hvis du ikke er i humør til at stå og skændes med en biludlejningsagent, når du er kommet på ferie, så skal du måske læse med her og undgå de værste overraskelser.
01. juli 2019 kl. 06:26 Af Bilsektionen.dk

Annonce

"Det kort kan jeg ikke bruge". Den sætning bør gøre dig rødglødende, for der er da intet galt med dit Dankort. Det bruger du konstant, og du har endda har overtræk flere gange uden problemer. Det er jo ikke et børnekort! Men faktisk har din udlejer en pointe: For dit Visa-/Dankort er reelt et debit-kort, og hos flere udlejere er det udelukkende muligt at betale med kreditkort.

Jamen det er dit Visa-/Danmark da også, ved du jo. Men du tager fejl. Et debetkort er et betalingskort, og pengene trækkes direkte fra din konto, typisk fra dag til dag. Et kreditkort baserer sig derimod på, at du låner kredit fra din kortudsteder. Nogle steder kan du bruge dit Dankort, men det betyder også, at de reserverer en god slat penge på din konto. Hvis du foretrækker det, eller du ikke har et MasterCard, Diners eller Eurocard, som netop er kreditkort, så tjek udlejerens vilkår i forvejen, så du ikke står med uforudsete udgifter under ferien.

I flere banker er det gratis at få for eksempel Mastercard, hvis du opfylder visse (ikke-urimelige) betingelser


Din datter er hundedyr

Det kan godt være, at din 23-årige datter kører som en overforsigtig revisor, der er nær ved pensionsalderen. Det er udlejningsfirmaet dog ret ligeglade med. Erfaringen siger dem, at alle under 25 mangler køreerfaring og kommer retur med en bil, som ser ud som om den har været med i en mislykket scene af The Fast and Furious eller Blues Brothers.

Naturligvis er det muligt for selv 18-årige at leje en bil, men det kommer til at betale et ekstra gebyr. Så hvis du rejser med en, der er under 25 år gammel, så sørg for at vedkommende ikke står på kontrakten som ekstra fører. Og sørg i øvrigt også for, at han/hun aldrig kommer bag rattet i bilen - får så dækker forsikringen ikke, og du må bruge resten af ferien som opvasker i den nærmeste Güros-bod for at tjene ekstra penge.

Sørg generelt for at leje biler med bakkamera eller parkeringssensorer


Begræns antallet af førere

Om du skal på familieferie eller en I skal forsøge at genskabe handlingen fra The Hangover på jeres egen forlængede weekend, så gælder det generelt om at begrænse antallet af chauffører på lejekontrakten. For hver ekstra fører skal du betale en daglig tillægspris - uanset om de kører bilen eller ej.

Nogle selskaber vælger dog, at sløjfe udgiften, når det er en firmaaftale eller din samlever, som er chaufføren. Tjek derfor vilkårene på den enkelte hjemmeside, for de skifter afhængigt af selskabet.

Du kan i nogle søgemaskiner søge efter gratis fører nummer 2


Find den billigste forsikring

Som hovedregel følger der altid en forsikring med din billeje, som dækker tyveri-, ansvars- og selvrisikoforsikring. Men nogle gange er den så ringe med en tårnhøj selvrisiko, at du på stedet vil overveje at sælge din førstefødte, hvis det betyder, at du kan slippe billigere. Derfor vil du som regel opleve, at du får tilbudt en ekstra dækkende forsikring, som dækker endnu bredere, og så du har lav eller ingen selvrisiko. Dog er den ekstra forsikring, du bliver tilbudt ved disken når du er fremme, også en dyreste - og ofte overflødig.

Tjek i stedet din personlige rejseforsikring ud. Nogle af dem dækker nemlig også lejebiler - med undtagelse af småbuler eller ridser. Det kan også være, at din indboforsikring dækker selvrisikoen. Desuden kan du tjekke, om dit kreditkort også er inklusive forsikring af lejebiler. Der er ingen grund til at betale dobbelt, men tjek det lige hjemmefra. Hvis du skal have ekstra forsikring, så bestil hjemmefra.

Betaler du for bilen med et kreditkort, altså for eksempel MasterCard, Diners eller Eurocard, kan der ofte også være forsikring inkuderet i dine kundevilkår.


Prøv at undgå at leje i lufthavnene

Når du ankommer til lufthavnen vil du bare hurtigt frem til din slutdestination. Du er sikkert også træt og gnaven, fordi din ukendte sidemand i flyet absolut ville fortælle alt om sin grandonkel, der var gravrøver på Sardinien, selv om du bare gerne ville var at se en film med høretelefoner på. Så er det godt, at du bar skal ud i lufthavnen og hente din bil.

Men det er ikke altid den bedste idé. I mange turistlufthavne kan der nemlig være ret lange ventetider på at få udleveret sin bil. Desuden er det er ofte en dyrere løsning at få biler i lufthavnen. Udlejningsselskaberne er nemlig tvunget til at betale i dyre domme til lufthavnen for hver udleje, og den ekstraregning går direkte til dig. Du kan slippe lidt billigere ved blot at finde en taxa, som tager dig til nærmeste udlejningsshop, der ikke ligger i lufthavnen.

: Hvis du alligevel lejer i lufthavnen, så del jer op, så nogle venter på bagage, mens en anden henter bilen, så snart I er ude af flyet


Drop offroad-kørslen

Ferietid er lig med eventyrtid. Det gælder om at opdage de hemmelige strande, så du ikke behøver at få sand i hovedet fra nyrige russere, som alligevel er ligeglad med, at du altså var der først. Men lad være med at tage chancen i din udlejningsbil. Der er nemlig mange ikke udlejningsfirmaer, som bare er fjong med, at du taler lejebilen med på eventyr langt fra asfalterede veje.

Du kan sagtens regne ud, at du ikke må køre rally eller i gå på opdagelse knædybe mudderspor. Men selv mindre kan koste dig dyrt. Forestil dig, at du er på Mallorca og gerne vil køre helt ned på stranden, fordi bilen giver noget læ og gåturen ellers er flere hundrede meter lang. Eller at du har fundet en fin mark, som egner sig perfekt til en picnic - og der er ingen, der kigger. Drop det. For i udlejningsselskabets øjne er det lige så meget offroad som at køre i mudder, og begge dele er en overskridelse af, hvad der er tilladt ifølge din kontrakt.

Ender du med at sidde fast i underlaget, uanset om det er sand, vand, mudder eller mose, så betyder det, at du er et sted, hvor du ikke burde være med bilen, og du hænger på udgifterne.

: Brug bentøjet, hvis du er i tvivl.


Fyld tanken inden du afleverer bilen

Det har været fedt. Bilen har overlevet alle udfordringer, og du har kørt pænt, og du har fået alle den rosévin, du drømte om hjemmefra. Og lidt til. Nu har du overstået sidste aften, og det er tid til at komme hjemad. Eneste problem er, at du har kørt tanken tom, og ikke lige har nået at fylde den, inden du skulle aflevere bilen.

Men kan du så ikke bare få udlejningslakajen i disken til at smide lidt brændstof i bilen? Jo da. Men det bliver latterligt dyrt, og listeprisen er ofte tre eller fire gange prisen pr. liter. Så tag lige og reservér 10 minutter til at smide noget brændstof i bilen. Det kan endda betale sig at vende om, selv om du er nået ud i lufthavnen - bare du ikke får så travlt, at du mister dit fly, naturligvis. Bestiller du på nettet så undgå i øvrigt at betale gebyr for forudbetalt benzin. Prioritér altid Fuld tank til fuld tank, ellers får du som regel en ubehagelig efterregning.

Når du kører fra lufthavnen kan du de første km. holde øje med, hvor du kan tanke, når du er på vej tilbage.


Tag eget ekstraudstyr med

Du skal køre en del rundt i bil på din ferie, men når det gælder stedsans har du mindre hjerneaktivitet end en vandmand. Derfor er det oplagt at bruge penge på en GPS. Nej, for du har formentligt allerede din GPS med dig hjemmefra i din smartphone. Du kan hjemmefra i Google Maps downloade et kort over den by, ø eller det område, du skal være i, så det er tilgængeligt offline. Og også navigationen er tilgængelig offline - det gælder over hele verden og fylder ikke meget på din telefon.

Det kan også være, at du rejser med små børn og skal bruge en autostol eller lign. Det har udlejningsselskaberne naturligvis også stole liggende til dig. Men det bliver ikke billigt. I stedet for kan du selv tage selepuder med til børn, der vejer mellem 16-36 kilo. og dem må du også have med i flyet, som den lille kan sidde på. Dermed har du også sparet udgiften som ofter er over 40 EUR. '

Sørg for at have en lille powerbank eller lign. med til telefonen, så den ikke løber tør for strøm.


Tjek bilen grundigt

Hurra. Nu har du din bil, så er det bare afsted, for snart venter der mere end en enkelt flerfarvet drink med en paraply i. Men ro på. Når du har fået udleveret din bil, skal du tjekke den for skader og sammenligne med den seddel, du har fået. Hvis du ser noget, som ikke er noteret, skal du sørge for at sige det til udlejeren - inden du kører.

Gør også dig selv den tjeneste at lave en video eller tage en række billeder (med blitz hvis der er bare en smule mørkt), inden du kører fra stedet med din telefon. Det garanterer for datoen. Når du afleverer bilen så gør det samme. Og eventuelle skader skal noteres, mens du ser det og underskriver. Ellers kan du risikere at blive snydt.

: Send filerne med foto/kamera til dig selv på en mail, så snart de er lavet. Så er der et klart bevis på, hvornår optagelserne er lavet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce