cookie-og-privatlivspolitik

3

Billeder


Foto: Rådet for Sikker Trafik

Motor

Husk at tænde baglygterne i vintermørket

Syv ud af ti bilister oplever, at biler kører rundt uden lys i baglygterne, selvom det er mørkt eller tåget. Det kan skabe farlige situationer eller irritation hos andre bilister
04. november 2018 kl. 07:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce

Mange bilister glemmer, at deres nye biler ikke automatisk tænder lyset, når det bliver mørkt. Det viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik, der har spurgt danskerne, om de har oplevet biler, der kører rundt med slukkede baglygter i mørke eller tåge.

På mange nyere biler er baglygterne nemlig som udgangspunkt slukket for at spare på bilens brændstofforbrug.

Problemet er bare, at det ikke er alle biler, der automatisk tænder baglygterne, og de fleste bilister vil nok kunne nikke genkendende til, at det heller ikke er alle bilister, der husker at tænde lyset.

Hele syv ud af ti bilister har oplevet manglende lys hos medtrafikanter, og det er en stigning i forhold til 2016, hvor 63 procent svarede, at de havde oplevet slukkede baglygter i lygtetændingstiden.


Flere løsninger

Nu opfordrer Rådet for Sikker Trafik bilisterne til at undersøge, om de manuelt skal tænde baglygterne på deres bil.

På nogle biler tænder baglygterne automatisk ved hjælp af en lyssensor, mens man på andre biler selv skal tænde dem. Uanset hvad er det ens eget ansvar som bilist, at der er korrekt lys på bilen.

- Det kan i værste fald ende i en ulykke, når man kommer kørende i mørke og pludselig overraskes af en bil med slukkede baglygter. Selvom det heldigvis kun sjældent går så galt, at det ender med en ulykke, oplever alt for mange kritiske situationer på grund af mørklagte biler. Vores opfordring er derfor, at man husker at tænde baglygterne, og hvis en bagvedkørende bilist blinker med det lange lys, bør man tjekke, om baglygterne nu også er tændte, siger Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.


Farlige situationer

Ud af de, som har oplevet slukkede baglygter i mørke eller tåge, svarede 12 procent, at det havde skabt en kritisk situation, hvor de enten kom ud i rabatten, måtte bremse hårdt op, eller de måtte undvige en kollision. To procent svarer, at de en eller flere gange har været involveret i et uheld på grund af slukkede baglygter.

I nogle tilfælde kan dit værksted tænde baglygterne på din bil permanent, så de automatisk tænder, når du starter bilen.

En rundringning, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført til et udpluk af autoriserede værksteder, viser dog, at det svinger fra bilmodel til bilmodel, om det er teknisk muligt at tænde baglygterne permanent.

Der er altså ikke andet at gøre, end at tage kontakt til dit værksted og spørge, om baglygterne kan tændes permanent på din bil.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nej til eksperimenter 26. maj 2019 kl. 22.46

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce