cookie-og-privatlivspolitik
FDM slår fast, at man ikke kommer uden om vinterdæk, hvis man altid skal kunne køre i vinterføre.
Foto: PR

Motor

Husk nu at få vinterdæk på bilen

Anbefaling: Tag valget om de nye dæk inden 1. november.
27. september 2020 kl. 18:08 Af Steen Nielsen

Annonce

Tusindvis af nybilejere skal ingen længe ud at købe vinterdæk, men hvilke skal man vælge?
Og valget bør du tage inden 1. november, der er datoen for, hvornår det er fornuftigt at sætte vinterdæk på bilen.

FDM slår fast, at man ikke kommer uden om vinterdæk, hvis man altid skal kunne køre i vinterføre.

De senere års milde vintre har øget interessen for helårsdæk, der kan være en udmærket løsning, så længe vinteren ikke viser tænder, og man ikke skal køre til udlandet.

FDMs årlige vinterdæktest tæller i år tæller i alt 28 dæk i størrelserne 16- og 17-tommer.

Den første størrelse (205/55 R16) er Europas mest solgte og som passer til biler i den såkaldte Golf-klasse, mens den anden (235/55 R17) passer til mange af de populære SUV’er.

- I Danmark er vinteren ofte mere grøn end hvid, og det er netop egenskaberne på våd og tør vej, der adskiller testens bedste dæk fra de mindre gode. Da hastigheden ofte er højere på våde og tørre veje, end når man kører i glat føre, er det vigtigt, at vejgrebet også her er godt og bremselængden kort, siger bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen til Folketidende.

Det er kombinationen af et anderledes og dybere dækmønster og en blødere type gummi, der sikrer vinterdæk et bedre vejgreb i sne, is og sjap, end sommer- og helårsdæk kan tilbyde. Men netop den blødere gummi kan i visse tilfælde mærkes på kørslen.

- Afhængig af dækstørrelse og -dimension kan de blødere dæk betyde, at bilen føles en smule mere ustabil på tør vej ved høj fart. Det kunne særligt mærkes på testens 16-tommerdæk. Det har ikke betydning for sikkerheden, men det kan naturligvis betyde noget for kørekomforten, siger Søren W. Rasmussen.

Af testens 28 dæk klarer de otte sig til bedømmelsen ’god’, mens 16 dæk klarer sig gennemsnitligt. Fire dæk dumper, alle på dårlige egenskaber på våd eller tør vej.

- Bilister har forskellige krav til dæk, og det er langtfra sikkert, at testvinderne altid passer til ens behov. Derfor kan det være en god idé at dykke ned i vores test, før man beslutter sig for, hvilke vinterdæk man vil købe.

- FDM anbefaler, at man altid lægger vægt på, at dækket, man vælger, klarer sig godt på især våd vej, siger Søren W. Rasmussen.
 
Se alle resultaterne fra årets vinterdæktest på www.FDM.dk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historien om Kaj Munk skal… 27. oktober 2020 kl. 07.05

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce