cookie-og-privatlivspolitik

3

Billeder


Foto: Bilsektionen.dk

Motor

Hver fjerde kører for alt stærkt på landevejene

Drop de dårlige undskyldninger og sænk farten, er budskabet i en ny kampagne, som skal få bilisterne til at køre langsommere på landevejen.
08. oktober 2019 kl. 06:30 Af Bilsektionen.dk

Annonce

»Jeg var kommet for sent ud ad døren, så jeg trykkede måske lidt ekstra på speederen.«

Eller: »Jeg har jo kørt her 100 gange før. Der sker normalt ikke noget her.«

Det er to undskyldninger, som du næsten altid kan være helt sikker på at høre, når der er sket et uheld af den ene eller andet slags. For når det går galt i trafikken, er selv en lille fartoverskridelse med til at gøre ulykken meget værre.

I den nye fartkampagne "Sænk farten - bare lidt" fra Rådet for Sikker Trafik er det bilisternes forklaringer på, hvorfor de kører for stærkt, der bliver sat under kritisk lup. Kampagnen har fokus på landevejene, som er nogle af de mest uheldsramte vejstrækninger blandt andet på grund af for høj fart.


Dødsulykker sker pga høj fart

- Det kan måske føles helt ufarligt at køre lidt for stærkt. Men selv de små fartoverskridelser er hvert år skyld i, at mennesker mister livet eller kommer alvorligt til skade. I en kritisk situation kan selv en lille fartoverskridelse betyde, at du skal bruge markant flere meter på at bremse eller slet ikke når at standse op i tide, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I den nye undersøgelse, som Promonitor har gennemført for Rådet for Sikker Trafik blandt 2.354 bilister i 1. halvår af 2019, svarer 56 procent, at de meget ofte, ofte eller engang imellem kører 90 km/t. eller mere på landevejene, hvor hastighedsgrænsen er 80. Og næsten hver fjerde (23 procent) svarer, at de kører 100 km/t. eller mere.

Landevejene er særligt hårdt ramt. Seks ud af ti trafikdræbte mister livet på en landevejsstrækning. I 62 procent af dødsulykkerne, hvor der er for høj fart involveret, var hastighedsgrænsen overskredet med mindre end 20 km/t., viser tal fra Vejdirektoratet. Så selv en lille hastighedsoverskridelse er risikabel.

De 10 mest brugte forklaringer på at køre lidt for stærkt:

1. Jeg følger trafikken

2. Vejen indbyder til at køre hurtigere end hastighedsgrænsen

3. Der er ikke andre trafikanter

4. Jeg glemmer at holde øje med min fart

5. Jeg mærker ikke, at jeg kører for stærkt

6. Jeg har travlt

7. Jeg er en erfaren bilist

8. Jeg kender vejen godt, og der sker sjældent noget

9. Jeg er i godt eller dårligt humør

10. Det føles godt at køre stærkt

(Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik, august 2019, 998 adspurgte personer, der kører for stærkt på landevejene).KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Lokalpolitik 18. oktober 2019 kl. 11.15

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

AF: BJARKE ROSENKILDE

Narrens vise. 10. oktober 2019 kl. 16.29
Nu må Digelauget stoppe vanviddet 09. oktober 2019 kl. 10.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Blåpandet stram udlændinge politik 08. oktober 2019 kl. 15.54
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce