cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Bulsektionen.dk

Motor

Hver tredje læser mails eller beskeder bag rattet

Når bilister kigger på mobilen, fjerner det fokus fra vejen. Ny kampagne skal gøre det upopulært at tjekke mobilen, når man kører bil.
06. januar 2019 kl. 15:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce
FAKTA
Uopmærksomhed i trafikken er årsag til en stadig større del af ulykkerne. Det er derfor et afgørende sted at sætte ind, hvis færre skal miste livet eller komme til skade i trafikken.
I Den Udvidede Dødsulykkestatistik for året 2017, som Vejdirektoratet offentliggjorde i december 2018, konkluderes det, at uopmærksomhed og manglende orientering er involveret i 61 procent af alle dødsulykker

Måske har du allerede set dele af kampagnen og undret dig. "Læg mobilen, så er du lægger".' Med kampagnen bliver det tydeligt, at alt for mange danskere bliver fristet til at læse eller skrive beskeder på mobilen, vel at mærke mens de kører bil.

Det er et tegn på, at mange har svært ved at lægge mobilen, selv i situationer, hvor de burde koncentrere sig om noget andet.

Kampagnen arbejder med ordspillet om at være "lækker," og at man "lægger" noget fra sig og det er Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension netop lanceret kampagnen. Baggrunden er en undersøgelse, hvor 36 procent af 1.509 adspurgte bilister erkender, at de læser beskeder eller mails på mobilen, selvom de kører bil.

Det gør de på trods af, at flere end ni ud af 10 i samme undersøgelse svarer, at de synes, det er farligt, når andre bilister bruger håndholdt mobil, mens de kører bil.

- Det er jo bemærkelsesværdigt, at bilisterne godt kan se, at det er farligt at bruge mobilen bag rattet, når det er andre, der gør det, men at de alligevel selv kigger på den en gang imellem. I den nye kampagnefilm arbejder vi med at gøre det til en bevidst handling at lægge mobilen fra sig under kørslen, så folk beslutter at slukke mobilen eller lægge den væk, når de skal køre, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnen understøtter dermed, at danskerne har den rigtige holdning i forhold til ikke at bruge mobilen bag rattet, men at mange gør det alligevel. Med andre ord skal der nu handling bag holdningerne, og den nye kampagne giver bilisterne konkrete måder til at lægge telefonen, når de kører.


Tager fotos, mens de kører bil

Når man spørger danskerne om, hvad de laver bag rattet, er resultatet ikke altid opløftende læsning. I undersøgelsen om danskernes vaner bag rattet, er der mange eksempler på risikabel brug af mobilen, der let kan skabe ulykker eller farlige situationer.

For eksempel svarer 63 procent, at de betjener GPS, mens de kører, 27 procent svarer, at de skriver beskeder, og 17 procent siger, at de tager fotos, mens de kører bil. Sidstnævvte skabte debat, da den tragiske togulykke på Storebælt betød, at mange bilister netop kørte langsomt for at fotografere uheldet, hvilket fik politiet til at komme med irettesættelser og i sidste ende bøder til 40 bilister.

Og selv om en del af de adspurgte kun gør de farlige ting sjældent, er det fortsat et problem, for det er umuligt at vide, hvornår der opstår en kritisk situation, som kræver ens opmærksomhed.

- Man kan godt blive forbavset over, hvad folk kan finde på at lave, mens de kører bil, for der kan næppe være tvivl om, at mobilen ofte tager opmærksomheden fra kørslen. Vi oplever, at der kommer et stigende antal skader på biler, som er svære at forklare med andet end uopmærksomme bilister. Derfor er vi en del af kampagnen for at få danskerne til at lægge mobilen fra sig bag rattet, siger Nicolai Schacke, pressekonsulent i brancheforeningen Forsikring & Pension.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

AF: JOHN WENNERWALD

Svigt i daginstitutioner 02. juni 2019 kl. 22.49
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce