cookie-og-privatlivspolitik
I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 1.202 danskere, siger 24 procent, at de kender en, som de tror eller ved jævnligt kører spritkørsel.

2

Billeder

I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 1.202 danskere, siger 24 procent, at de kender en, som de tror eller ved jævnligt kører spritkørsel.
Foto: Bilsektionen.dk

Motor

Kampagne skal hjælpe spritbilister ud af misbrug

Sidste år kostede spritulykker på vejene 32 personer livet og skadede 364 mennesker, viser tal fra Vejdirektoratet
03. september 2019 kl. 06:33 Af Bilsektionen.dk

Annonce
FAKTA
Ny undersøgelse: 24 % kender en, som de tror kører spritkørsel:
Kender du nogen i din omgangskreds, som du tror/ved jævnligt kører spritkørsel? (Flere svar):

Ja, en i mit lokalområde/boligområde: 8 procent
Ja, en fra min familie: 7 procent
Ja, en ven: 5 procent
Ja, en anden: 4 procent
Ja, en kollega: 4 procent
Nej: 76 procent

(Kilde: Undersøgelse blandt 1.202 personer. Gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, juni 2019).

For få flere til at lade bilen stå, når de har drukket for meget alkohol, gennemførte Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne en landsdækkende spritkampagne i juli. Samtidig gennemførte politiet spritkontrol i hele landet.

Meget tyder på, at der er noget at komme efter. I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 1.202 danskere, siger 24 procent, at de kender en, som de tror eller ved jævnligt kører spritkørsel.

Når man ser på, hvem der normalt bliver taget for at køre spritkørsel, så er det alt fra arbejdsmanden til direktøren. Nogle har kørt bevidst, andre har været i tvivl om deres promille for eksempel efter en middag og tager chancen, og så er der folk, som har et decideret alkoholmisbrug.

Dem, der har et alkoholmisbrug, har brug for hjælp til at komme ud af deres misbrug, mener Alkohol & Samfund og Rådet for Sikker Trafik.

- Nogle politikredse og kommuner har gode erfaringer med at opsøge folk, som man mistænker for at køre spritkørsel, for at få dem i behandling og dermed sikre, at de ikke bliver ved med at køre påvirkede i trafikken til fare for dem selv og andre. Det viser med al tydelighed, at det nytter at blande sig og gribe ind, og det er noget, som vi alle kan lade os inspirere af, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.


Hvordan tager man den svære snak

Hos Alkolinjen, som bliver drevet af Alkohol & Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, får de mange opkald fra folk, der vil hjælpe en person ud af et alkoholmisbrug. Det kan være en hustru, mand, ven eller arbejdsgiver, som er bekymret og har mistanke om, at en person er endt i et alkoholmisbrug og kører spritkørsel.

- Generelt er vi berøringsangst overfor at gribe ind, hvis vi oplever, at nogle tæt på os drikker for meget. Men der er en enighed om, at spritkørsel er helt uacceptabelt. Derfor oplever vi også, at pårørende ringer ind og egentlig har været bekymrede for en af deres nærmestes alkoholvaner i noget tid, men at de først for alvor griber ind, når han eller hun sætter sig bag rattet i påvirket tilstand, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

På Alkohol & Samfunds hjemmeside kan man se tegnene på, om en pårørende, ven eller kollega har et for problematisk alkoholforbrug, ligesom man kan teste sine alkoholvaner.


Gode råd

Står du overfor en person, der er påvirket og er på vej ud til sin bil, så gør følgende:

1. Begynd med stille og roligt at sige, at du er bekymret for, at han eller hun vil køre.

2. Fortæl, at du oplever, at han eller hun har drukket for meget til at køre.

3. Tilbyd et alternativ - for eksempel, at du selv kører ham/hende hjem, eller at du ringer efter en taxa.

4. Hvis han eller hun insisterer på at køre, kan det være nødvendigt at tage nøglerne eller fortælle, at du bliver nødt til at ringe til politiet, hvis han eller hun kører.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce