cookie-og-privatlivspolitik

8

Billeder


Motor

Kona Electric fortjener at blive et hit

Den er ikke perfekt, men udgangspunktet er virkelig godt for den nye Hyundai Kona Electric, som får premiere i Danmark i 2019, viser vores test gennem en uge.
13. januar 2019 kl. 07:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce
FAKTA
Motor: El
Ydelse: 204 hk (150 Kw)
Max. moment: 400 Nm
Gearkasse: Automatisk
Brændstofforbrug: 445 km. v. blandet kørsel (WLTP)
CO2-udledning: 0 g/km
Tophastighed: 167 km/t.
Acc. 0-100 km/t.: 7,6 sekunder
Køreklar vægt: 1743 kg
Længde/bredde/højde: 418/180/157 cm
Pris: Hyundai Kona Electric fås fra 274.995 kroner
Ugens testbil koster 324.880 kroner (testbil ekskl. udstyr 309.995 kroner)

Gennem længere tid har vi danskere kunne følge med i, hvordan nordmændene er gået helt amok over Hyundai Kona Electric. Bilen fik derovre premiere i sensommeren, og siden da er salget eksploderet i sådan en grad, at der er lange ventetider og nye helt biler bliver solgt brugt til overpriser.

Vi har haft bilen i en uge, og vi er egentligt kun blevet bekræftet i, hvad vi troede tidligere. Kona Electric kommer til at være gennembruddet for elbiler i Danmark. Vi har efterhånden prøvet bilen nogle gange, og det har været alle gode gange tre.

Vi kender efterhånden til opsætningen i bilen og synes, at den er velkørende, der er masser af ekstraudstyr, og det er endda selvom vi ikke kører i modellen med det højeste udstyrsniveau.

Alligevel synes jeg ikke, at jeg mangler noget, og jeg kan ikke komme i tanker om, hvad det skulle være, der mangler. Infotainmentskærmen er skarp og stor, og det hele fungerer ganske fint. Jeg har aktiv lane assist, adaptiv fartpilot, automatisk nødbremse, stemmestyret kontrol til bilen, bluetooth, DAB, med meget mere - kort sagt alt jeg skal bruge og lidt til. Især er det i vintertiden rart, at man via infotainmentsystemet kan indstille bilen til at varme bilen op på forhånd, og så er varme i rattet også standard.

Havde jeg nu haft øverste udstyrspakke, havde jeg endda også haft mulighed for elektriske sæder med køl og varme i sædet til bagsædepasagererne.

Som Electric har Kona endda smidt nogle af de komplet overflødige plasticdetaljer i designet på fronten, som jeg ellers ikke bryder mig særligt meget om. Så denne udgave er faktisk pænere end standardudgaven.

Kørekomforten er ikke dårlig, og bilen styrer og kører bedre, end man kunne forvente. Selv om bilen vejer cirka 400 kilo mere end en standard-Kona, er den ikke tung, for den har al det moment, den skal bruge helt fra bunden.

Og det bliver bare ved og ved og stopper aldrig med at løbe tør for kræfter. Det er altid sjovt sted at opleve. For eksempel var der en fyr i en gejlet Chevrolet Lacetti på lidt bredere dæk end normen hvor chaufføren tænkte, at han nok hellere måtte køre fra mig, Det kunne han altså ikke, og det er var endda selv om bilen ikke var i sportsfunktionen.


Bliv i Eco-indstilling

Dog er bilen ikke perfekt. For sætter man bilen i netop Sportindstillingen vil man opleve, at de mange kræfter ikke rigtigt kan tøjles. Hjulene når at spinne lidt før ESPen tager fat, og hvis man laver accelerationen i et sving risikerer man overstyring. Det sker også ved 60 km/t at hjulene ikke får helt fat pga. det kraftige moment.

Desuden er styretøjet ikke bygget til den sportslige kørsel, hvorimod det er virkelig behageligt og velafstemt ved alle andre former for kørsel. Heldigvis. Hvis du insisterer på at køre hurtigt, kan du dog nå fra 0-100 på 7,6 sekunder. Det er hurtigt.

Men bilen er vel heller ikke lavet til at give gas - det er som sådan bare en mulighed, når man nu alligevel har de 204 hk og 400 Nm til rådighed, lige meget hvor i spektret man er rent køremæssigt. Man skal huske, at den konstante trækkraft altid er til stede, og man mangler aldrig de kræfter man håber på og har lyst til at bruge.

Men omvendt kan man køre bilen ganske økonomisk. Der er reelt mulighed for tre forskellige drive modes, Eco, Normal og Sport, men holder man drive-knappen nede, går bilen i Eco+, og det betyder, at bilen bliver fartbegrænset til 90 km/t, at momentet sættes ned, og at de regenerative bremser tager bedre fat. Hvis man alligevel bare kører by- eller landevejskørsel er der ikke grund til andet, for på den måde kører man ultraøkonomisk.


Brems med venstre hånd

Materialerne føles efter prismærket helt ok. Kabinen ser ikke dyr ud, men bilen føles heller ikke for billig, og det virker også som om samlekvaliteten er helt i orden. Det kan vi godt lide.

I gamle dage kunne man opleve, at hvis man gik knapperne efter, så kunne de give lidt efter - det gør de ikke her. Det er ikke perfekt, men det er langtfra dårligt. I det hele taget har Hyundai i vanlig stil tro på egne evner, og det betyder da også at der er fem års garanti på bilen uanset kilometerantal.

Hyundai har endnu et trick gemt oppe i ærmet. Som et alternativ til for eksempel Nissans E-pedal har Hyundai også indført en måde at køre bilen på uden brug af bremsepedalen.

Bag rattet sidder der to paneler, som styrer de regenerative bremser. Det smarte er, at man selv bestemmer, hvor effektive de regenerative bremser skal være. Der er tre trin, som er meget forskellige, men fælles er, at man under kørslen kan følge den effekt, bremserne har i realtime, hvis de tilfører bilen energi .

Bonus er, at man ved at holde det venstre panel inde, når man bremser ned, så kan man bremse ned til nul, og bilen sætter ikke i gang igen, inden man træder pedalen ned. Det er smart, og betyder, at man i praksis kan køre bilen helt uden brug af bremsepedalen. Ganske vanedannende.


Men pladsen ...

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Kona Electric må på grund af den store batteripakke under bilen slås med pladsproblemer til passagerer og bagage.

Pladsen på bagsædet bliver lige for klejn til voksne, og folk med lange ben får kvaler, hvis de vil sidde behageligt. Og hvis du regner med, at du skal have kufferter med til fire personer i bagagerummet, så skal de pakke let, for pladsen er ikke ligefrem klasseledende med blot 331 liter- og det føles som mindre.

Samlet efterlader det et aftryk af en bil, som gør rigtig meget godt, og som overrasker med mange fine løsninger - især når det gælder om at følge med i forbruget og forbedre det via overskuelige og gennemarbejdede infotainmentsystem. Men pladsforholdene imponerer ikke, selv om de ikke er problematiske for for eksempel børnefamilier.

Der er ingen tvivl om, at el-bilen nu er klar til folket, og med fornuftige priser, komfortable køreegenskaber og en god rækkevidde, så kan man kun håbe, at bilen bliver en lige så stor succes i Danmark som den er i Norge.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ønsker flere oplysninger… 18. november 2019 kl. 08.29

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel til en kæmpe 17. november 2019 kl. 20.55

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hvor bor de blå? 17. november 2019 kl. 00.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I den store xenofob Georg… 16. november 2019 kl. 12.40

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce