cookie-og-privatlivspolitik

Motor

Løvfald kan være glat som sne

Når løvfald er vådt og ligger i bunker kan blade fra træerne faktisk udgøre en lige så betydelig fare i trafikken som sne.
08. december 2018 kl. 07:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce

Bilister har respekt for en snedækket vej, men få er bekendt med faren ved en skovvej fyldt med efterårsløv. Hos Ford har en gruppe ingeniører derfor sat sig for at finde ud af, hvor glat en bladdækket vej kan være med et særligt eksperiment.

Data om sne viste sig at være nemt at indsamle i sneklædte områder i Skandinavien. Der var dog ingen standard til at undersøge, hvor glatte blade potentielt kan være. Derfor gik ingeniørholdet i gang med at samle bunker af blade og strø dem ud i Fords testcenter i Lommel, Belgien. Herefter anvendte de en specialiseret friktionsmaskine til at teste det bladdækkede føres glathed.


Snedækket vej

Efter undersøgelsen fandt Fords ingeniører faktisk frem til, at blade under visse forhold kan være lige så glatte som sne.

- Undersøgelsen var sjov at gennemføre, men den havde også et seriøst formål, udtaler Eddy Kasteel, udviklingsingeniør hos Ford Europa.

- De fleste bilister har respekt for sne og frost, men de færreste udviser samme respekt for bladfyldte veje, som kan udgøre en lige så stor sikkerhedsrisiko.

Glathed måles i en enhed kaldet µ (my) - og jo glattere en overflade er, desto lavere en µ-værdi har den.

På det glatteste niveau målte bladdækkede flader i undersøgelsen mellem 0,3 og 0,4 µ, som svarer til samme glathed som en snedækket vej.

Ingeniørerne bag undersøgelsen har derfor været med til at udvikle den særlige køreindstilling Slippery Mode, og indstillingen findes blandt andet i den helt nye Ford Focus Active, og det forebygger udskridning og yder bedre trækkraft i glat føre dækket af eksempelvis is, sne eller våde blade.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsenet fodres med… 17. marts 2019 kl. 18.50

AF: MARTIN WOUTERS

så får tingsted å skylden 11. marts 2019 kl. 16.07

AF: JOHN WENNERWALD

Ligestilling på dagsordenen 10. marts 2019 kl. 22.38

AF: MARTIN WOUTERS

niels rasmussen sørge for… 07. marts 2019 kl. 16.59

AF: KNUD CHRISTIAN EILIF HANSEN

Fejl at kasserer i… 05. marts 2019 kl. 22.42

AF: JOHN WENNERWALD

Fælles selskabsskat – ja tak! 03. marts 2019 kl. 22.08
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce