cookie-og-privatlivspolitik
Cirka hver sjette får først skiftet til vinterdæk, når den første nattefrost rammer. Og når det sker bliver der traditionelt travlt hos autoværkstederne, og man risikere, at der opstår flere ugers ventetid.
Cirka hver sjette får først skiftet til vinterdæk, når den første nattefrost rammer. Og når det sker bliver der traditionelt travlt hos autoværkstederne, og man risikere, at der opstår flere ugers ventetid.
Foto: David Edelstein

Motor

Mange dropper vinterdæk indtil nattefrosten rammer

Hver 6. dansker skifter først til vinterdæk, når nattefrosten rammer. Det viser en ny undersøgelse fra forsikringsselskab.
11. november 2018 kl. 20:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce
FAKTA
Planlægger du at montere vinterdæk i år?
Ja 88 procent
Nej 9 procent
Ved ikke 3 procent
Hvornår monterer du normalt vinterdæk?
Omkring november 60 procent
Når den første sne er kommet 2 procent
Så snart der er nattefrost 18 procent
Når der har været sne eller isglatte veje mere end blot én dag 3 procent
Andet 11 procent
Ved ikke 6 procent
 
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring blandt 1678 repræsentativt udvalgte danskere i oktober 2018.

Vi bliver mindet om det hvert år: Vi skal huske at skifte til vinterdæk. Alligevel er der alt for mange, som ikke lige får det gjort.

En ny undersøgelse viser nemlig, at alt for mange venter med at tage de vintersikre dæk i brug, til den første nattefrost har indfundet sig, hvilket desværre ofte er for sent.

Og op til 300.000 biler får ikke engang skiftet til vinterdæk overhovedet. Det er med til at skabe farlige situationer i vintertrafikken.

- Hvert år ser vi mange skader i løbet af efterårs- og vintermånederne, fordi mange ikke har fået monteret vinterdæk i tide. Der behøver nemlig hverken være sne eller frost, for at man kan miste herredømmet over sin bil. Heldigvis kan en del af disse skader undgås, hvis man husker, at man skal få skiftet til vinterdæk, når termometeret pludselig viser syv grader, siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.


Skift dæk før det er for sent

Allerede nu kan der være meget fedtede veje, på grund af løvfald, lige som rim også kan overraske. Det er især slemt på steder, hvor der er kommet ny asfalt.

Derfor er ikke kun, når termometeret viser minusgrader, at der er fare for, at bilen kan miste vejgrebet, og det er en god grund til at komme efterårs- og vintervejret i forkøbet.

- Selv om kalenderen ikke viser vinter endnu, kan vi desværre se, at der er flere og flere, der ikke skifter dæk på bilen, før det er for sent. Noget tyder på, at vinteren hvert år kommer bag på mange bilister, og det resulterer i flere ulykker og mere usikker kørsel, siger Henrik Sagild.


Slidte vinterdæk uden effekt

Huskereglen på vinterdæk siger, at man som minimum bør have tre mm mønster på bilen. Det er et stykke over lovkravet på 1,6 mm, men med så lidt mønster bliver dækkenes evne til at stå fast markant ringere, viser flere undersøgelser.

Derfor er det en god idé at tjekke, om dækkene stadig er gode nok, eller om de er blevet for gamle. Hvis dækkene ikke når at blive slidt ned, kan de blive op til fem-seks år inden de bør udskiftes, da der så kan opstå revner i gummiet.

- Ligesom alle andre ting kan blive for gamle, kan vinterdæk også blive det. Det er vigtigt, at man er opmærksom på dækkenes generelle tilstand, og om dækmønstrets dybde er acceptabel. I mange tilfælde kan for gamle vinterdæk have så dårligt vejgreb, at de er decideret livsfarlige at køre med, fastslår Henrik Sagild.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nej til eksperimenter 26. maj 2019 kl. 22.46

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce