cookie-og-privatlivspolitik
Sikkerheden er i top i ny stor test af autostole, hvor enkelte stole har alarm, som blandt andet advarer mod at efterlade børn i solvarme biler.

2

Billeder

Sikkerheden er i top i ny stor test af autostole, hvor enkelte stole har alarm, som blandt andet advarer mod at efterlade børn i solvarme biler.
Foto: Bilsektionen.dk

Motor

Nye autostole advarer om glemte børn i bilen

Sikkerheden er i top i ny stor test af autostole, hvor enkelte stole har alarm, som blandt andet advarer mod at efterlade børn i solvarme biler.
15. juni 2019 kl. 14:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce

Vi har vist alle prøvet at sætte os ind i en bil, der står parkeret i sommersolen. Det er en varm og ubehagelig fornemmelse. På en sommerdag med 28 grader tager det bare 30 minutter at nå 50 grader inde i bilen. Sidder der børn i bilen, kan det ende fatalt.

Som det første land i Europa har Italien derfor indført krav om alarmer i autostole, der advarer om glemte børn. Kravet gælder dog kun italienske bilister, og hvis man lejer bil og autostol i Italien. Derimod er man ikke omfattet, hvis man selv kører på ferie til støvlelandet.

De nye italienske krav ses i de europæiske bilklubbers store autostoletest, som netop er blevet offentliggjort.

Af testens i alt 41 autostole har fire en integreret alarm, som kommunikerer med ens smartphone. Derudover har testgruppen også set nærmere på fem andre alarmer, der kan eftermonteres, og som hyler, når motoren standses.

- De nye alarmer virker som udgangspunkt godt. Særligt de eftermonterede, der hyler, kan dog hurtigt blive et irriterende element i det daglige. Man kan derfor spørge, om det er en teknik, bilisterne vil bruge i det lange løb. Da hverken stolene eller teknikken endnu fås i Danmark, har vi dog valgt ikke at tage dem med i vores test, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.


Tre stole dumpede

Generelt er årets første store autostoletest kendetegnet ved en meget høj sikkerhed. Det gælder både i forhold til sikkerheden ved kollision, betjeningen og skadelige stoffer. Hvor mange producenter tidligere har døjet med for meget uønsket kemi i deres stole, havde kun to stole denne for høje mængder skadelige stoffer. På sikkerheden dumpede kun tre stole.

- Vi tyvstartede årets autostoletest i april ved at advare mod to stole, som dumpede på en meget ringe sikkerhed, siger Søren W. Rasmussen.

De to dumpede var Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base og Chicco Oasys i-Size bebecare + i-Size base. Begge er bagudvendte autostole til de mindste børn, og begge faldt igennem i testens frontaltest.

På den ene stol knækkede låsemekanismen mellem stolen og basen, den var fastgjort til, med det resultat, at den rev sig løs af basen og fløj gennem bilens kabine. På den anden autostol knækkede et spænde, der holder trepunktsselen sammen, hvorefter testdukken blev kastet ud af stolen og gennem bilen.


Kombistole er tvivlsomme

17 af 19 testede stole havde dog høj sikkerhed, fastslår FDM.

- Skal man endelig pege på noget kritisabelt, er det de såkaldte kombi-stole, der er lavet til at kunne følge barnet gennem flere år. Det er en konstruktion, som flere af producenterne slipper dårligt fra. Enten er sikkerheden ikke god nok, eller også er risikoen for at fejlmontere stolen eller fastspænde barnet forkert for stor.

Står man og skal købe autostol, anbefaler FDM derfor, at man sætter sig ind i de forskellige stoles egenskaber og evner i testen og eventuelt søger rådgivning, inden man køber. Det afgørende er, at stolen er sikker, passer til barnet og er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM SOMMER

Ifm. Hver fjerde dansker:… 21. oktober 2019 kl. 14.14

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Lokalpolitik 18. oktober 2019 kl. 11.15
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce