cookie-og-privatlivspolitik
Jan Christensen ses her med resterne af remmen på sydsiden af kirken. Den øvrige del er fortæret af borebiller og  skrumpet ind på grund af alder.

9

Billeder

Jan Christensen ses her med resterne af remmen på sydsiden af kirken. Den øvrige del er fortæret af borebiller og skrumpet ind på grund af alder.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Nordfalsters avis

Borebiller var på overarbejde

På grund af borebillers appetit og tidens tand er bjælker, remmen og spærfødderne i Nørre Kirkeby Kirke delvis forsvundet, og skal fornyes.
10. juli 2019 kl. 12:00

Annonce

Det tog en måned at sætte teltet omkring Nørre Kirkeby Kirke op. Men først nu har håndværkerne kunnet tage tagbelægningen af tegl på nordsiden og tjærepap på sydsiden ned for at komme ind til loftsbjælker, remmen og spærfødderne, der er delvist rådnet op og ædt af borebiller og skal fornyes, før der lægges et nyt rødt tegltag.

- Spærrene er derimod gode nok og bibeholdes. Den rådne del af loftsbjælkerne saves af i begge ender og spuppleres med nyt tømmer, og det samme gælder for spærfødderne, mens remmen der næsten er helt væk, bliver fornyet. Før nye tagpotter lægges på, lægges et lag tagpap inde under, så taget bliver helt tæt. Vi havde først regnet med, at loftet skulle have været taget ned, men prøver nu at undgå det, siger Jan Christensen, formand for menighedsrådet.

Hovedentreprenør på projektet, der lukker Nørre Kirkeby Kirke, er Jørgen Eli Pedersen, Eskilstrup, og det skønnes til cirka 10 millioner kroner.

- Kirken skal også kalkes indvendigt, og en liste skal sættes op mellem loftet og murværket i kirkerummet. Desuden skal orglet efterses og renses. Vi regner derfor først med, at kirken genåbnes i 2020, siger Jan Christensen, der erkender, at projektet er blevet noget større end først antaget.

Først troede man nemlig, at det kun var nødvendigt at forny taget på sydsiden, men da håndværkere tog tagstenene ned, viste det sig, at remmen stort set var forsvundet, og der var råd i spærfødder og loftsbjælker.

- Forsikringsselskabet dækker rådskaderne med 4,5 millioner kroner. Resten af udgiften til projektet skal lånefinansieres, siger Jan Christensen, og fordi rådskaderne dækkes af forsikringen, så har Nationalmuseet afgjort, at den del af træværket, hvoraf det ældste går tilbage til opførelsen af kirken omkring år 1150, skal bibeholdes, og nyt træværk erstatte de rådne dele. For håndværkerne er projektet derfor et puslespil.

– Der skal også lægges nyt tag på våbenhuset, siger Jan Christensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE