cookie-og-privatlivspolitik
Ikke ældst, men denne Fordson på Danmarks Traktormuseum i Eskilstrup er fra 1937.

2

Billeder

Ikke ældst, men denne Fordson på Danmarks Traktormuseum i Eskilstrup er fra 1937.
Foto: Privat

Nordfalsters avis

Fordtraktorer tema på museum

En Fordson traktor fra 1917, der er med i en Morten Kochfilm, indgår i en særudstilling på Danmarks Traktormuseum i anledning af Fords 100-års jubilæum i Danmark.
30. marts 2019 kl. 07:00 Af Henning Kørvel

Annonce

Henry Ford grundlagde Ford Motor Company og begyndte at producere biler i 1903, og i 1919 blev datterselskabet, Ford Motor Company, oprettet til at samle og forhandle Ford i Danmark. I 1921 blev viften bredt ud til, at også Fordtraktorer blev samlet i Danmark, men industrieventyret her stoppede i 1966 efter produktionen af 325.482 biler og traktorer.

Det danske datterselskabs 100 år i år markeres med en særudstilling af Fordtraktorer på Danmarks Traktormuseum i Eskilstrup, der i dag har cirka 220 traktorer, hvoraf godt 100 kan ses i museets samling, som rummer flere sjældne traktorer.

- Særudstillingen vil vise 12-14 Fordtraktorer, hvoraf tre-fire vil blive udstillet i stueetagen og de øvrige på første sal. Blandt traktorerne i særudstillingen er vores ældste Ford (Fordson) fra 1917, der er berømt i Danmark, fordi den var med i Morten Kochfilmen "Affæren i Mølleby", siger Hans Vilhelm Bjerre, formand for traktormuseets bestyrelse.

Ford producerede traktorer i Springwells, USA, og produktionen blev udvidet i 1986. Siden blev selskabet, Ford-New Holland oprettet. Selskabet opkøbte Versatile Tractors i 1988. Ford-New Holland blev siden hen opkøbt af italienske Fiat og skiftede navn til det nuværende: New Holland, men Fords blå farve er bibeholdt i traktorer og landbrugsmaskiner, mikset med Fiats gule farve.

I særudstillingen på traktormuseet indgår en Ford T, som museet lige har erhvervet. Den er uden hjul og skal have en kærlig hånd, men museets held er, at originale reservedele til Fords store sællert indtil 1925 fås i USA. Ford T, der blev den første samlebåndsfremstillede bil til en pris, som appellerede til mellemklassen, blev nemlig fremstillet i et betydeligt antal. Dens europæiske pendant er boblefolkevognen, der rullede ud på de tyske veje i 1930-erne og ligeledes var møntet på mellemklassen.

- Inden for de sidste fire-fem år har vi fået flere nye sjældne traktorer, siger Hans Vilhelm Bjerre, der sammen med bestyrelsen glæder sig til at præsentere nyhederne og særudstillingen for publikum hver dag i påsken fra 13.-22. april.

Museets egentlige sæson går først i gang 17. maj og varer til 30. september, hvor der holdes åbent lørdag, søndag og mandag, men i juli og august alle dage. Museet holder desuden åbent i efterårsferien fra 12.-20. oktober.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE