Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Kortere jagt på store dåhjorte

En brunstscene som denne med en voksen dåhjort på minimum seks år som aktør vil fremadrettet blive mere almen på Lolland-Falster. Foto: Henning Kørvel

Jagt på dåvildt på Lolland-Falster går mod bedre tider, efter at at der er foreslået nye jagttider, så større hjorte kun får jagttid i december.

Manglen på voksne hjorte i dåvildtbestanden på Lolland-Falster på grund af for hårdt jagttryk på yngre hjorte er på vej over i historien.

Hvor alle hidtidige forsøg på at få en bedre køns- og alderssammensætning i dåvildtbestanden er løbet ud i sandet, har Hjortevildtgruppen for Lolland-Falster og Møn nu indstillet til Den nationale Hjortevildtgruppe, at den nuværende, generelle jagttid for dåhjorte, dåer og kalve fra 1. september til 31. januar bliver erstattet af en jagttid på én måned - december - for dåhjorte større end spidshjorte, og spidshjorte, dåer og kalve får en jagttid fra 1. oktober til 31. januar.

- Målet er lige mange dyr af hvert køn i bestanden. I øjeblikket udgør hjorte under 10 procent af forårsbestanden, og målet er at nå op på en andel på 25 procent voksne hjorte, siger Henning Juul, formand for Hjortevildtgruppen for Lolland-Falster og Møn.

Intentionen om flere hjorte i bestanden matcher udmeldingen fra miljø- og energiminister Jacob Ellemann-Jenen (V). Og fordi flest hjorte hidtil er blevet nedlagt i september-oktober, foreslås december som ny jagttid for hjorte større end spidshjorte i håbet om, at færre så vil blive nedlagt.

Til gengæld håber hjortevildtgruppen, at den hidtidige for store afskydning af hjorte konverteres til øget jagt på kalve og dåer, der også har til formål at minimere skadesomfanget på landbrugsafgrøder.

Den udvidede indberetning til Vildtudbyttestatistikken underbygger behovet for nye jagttider, fordi der i Lolland Kommune i 2017-2018 kun blev nedlagt 28,9 procent kalve og 30,6 procent dåer. I Guldborgsund Kommune var andelene 22,9 og 25,1 procent.

Derimod blev der i Lolland Kommune nedlagt 38,7 procent dåhjorte og i Guldborgsund Kommune 44,6 procent. I den udvidede indberetning var udbyttet af dåvildt i Lolland Kommune 417 og 325 styk i Guldborgsund Kommune. Hertil kommer nedlagt dåvildt, som ikke er omfattet af udvidet indberetning. Fremadrettet skal der benyttes supplerende indberetning ved nedlæggelse af dåvildt.

Ønsket om flere voksne hjorte i dåvildtbestanden på Lolland-Falster handler i høj grad også om at give befolkningen bedre naturoplevelser.

Den nye jagttid for dåvildt på Lolland-Falster bliver fireårig og skal evalueres efter to år, men det er uvist, om den indføres fra i år, eller det først sker fra 2020.

  • En brunstscene som denne med en voksen dåhjort på minimum seks år som aktør vil fremadrettet blive mere almen på Lolland-Falster. Foto: Henning Kørvel
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

112

105 taget i fartkontroller

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster