cookie-og-privatlivspolitik
Drikkevandet fra Guldborgsund Kommunes fire vandforsyninger frikendt for indhold af nyopdaget pesticid.
Drikkevandet fra Guldborgsund Kommunes fire vandforsyninger frikendt for indhold af nyopdaget pesticid.
Foto: Guldborgsund Kommune

Nordfalsters avis

Stubbekøbing Vandværk frikendt

Sammen med vandet fra vandværker i Nykøbing, Sakskøbing og Nysted er vandet fra Stubbekøbing Vandværk frikendt for indhold af det nyopdagede pesticid, CTA.
06. juni 2019 kl. 12:00 Af Henning Kørvel

Annonce

Folk kan trygt fortsætte med at drikke vandet fra Stubbekøbing Vandværk. Drikkevandet herfra og fra vandværker i Nykøbing, Sakskøbing og Nysted er blevet analyseret for indhold af det nyopdagede pesticid, chlorothalonil-amidsulfonsyre - CTA. Alle fire analyser viste, at stoffet ikke kan måles i drikkevandet fra nogen af de fire nævnte vandværker.


Drik trygt vandet

- Den gode nyhed er altså, at kunderne fortsat kan drikke vandet fra vores fire vandværker, siger Niels Rasmussen, produktionschef i Guldborgsund Kommune.

Miljøstyrelsen meldte 23. april ud til kommunerne, at det nye stof skal på den nationale liste over pesticider, som der regelmæssigt skal kontrolleres for i drikkevand og grundvand. Allerede dagen efter iværksatte produktionschefen i Guldborgsund Kommune en analyse af vandet fra Guldborgsund Forsynings vandværker. Resultatet, der frikender selskabets vandværker, forelå for kort tid siden.

CTA er et nedbrydningsprodukt fra Chlorothalonil, der har været godkendt i Danmark fra 1982-2000 som svampemiddel i hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland, samt agurker og prydplanter på såvel friland som i drivhus. Desuden har stoffet været anvendt til træbeskyttelse og som biocid i træ- og bundmaling.

Stoffet anses for farligt, og derfor er den sundhedsmæssige grænseværdi sat helt ned til 0,01 mikrogram pr. liter, hvilket er en tiendedel af de grænseværdier, som normalt gælder for pesticider.

Grænseværdien er sat så lavt, fordi der mangler information om stoffet, som imidlertid mistænkes for at være kræftfremkaldende og kunne give skade på menneskers arveanlæg.


Ser alvorligt på pesticidet

CTA er blandt andet konstateret i Ledøje Vandværk i Rudersdal Kommune. Da mængderne oversteg grænseværdierne, har Styrelsen for Patientsikkerhed anbefalet, at vandet ikke drikkes eller bruges til madlavning. De cirka 300 kunder i Ledøje Vandværk har siden begyndelsen af maj måttet tappe deres drikkevand fra lokalt opstillede tanke.

- Dette understreger, hvor alvorligt myndighederne specifikt ser på dette pesticid, mener produktionschefen i Guldborgsund Kommune.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE