cookie-og-privatlivspolitik
Både fordi Stubbekøbingegnen ikke blev anset for det bedste sted til sukkerroedyrkning, og roedyrkning her også ville gå ud over sukkerfabrikkerne i Nykøbing og Stege, døde ideen om en sukkerfabrik i Stubbekøbing.
Både fordi Stubbekøbingegnen ikke blev anset for det bedste sted til sukkerroedyrkning, og roedyrkning her også ville gå ud over sukkerfabrikkerne i Nykøbing og Stege, døde ideen om en sukkerfabrik i Stubbekøbing.
Foto: Anders Knudsen

Nordfalsters avis

Sukkerfabrik blev droppet

Årsskriftet for Lokalhistorisk Forening i Stubbekøbing fortæller blandt andet historien om planer om en sukkerfabrik i Stubbekøbing, der blev luftet i 1919.
27. januar 2020 kl. 12:00 Af Henning Kørvel

Annonce

Det var tæt på, at Stubbekøbing havde fået en sukkerfabrik.

En artikel i årsskriftet 2019 for Lokalhistorisk Forening Stubbekøbing fokuserer på emnet, der var oppe i 1919 på et møde på Freys Hotel.

Det mundede ud i, at hundrede repræsentanter fra området holdt et nyt møde 3. maj 1919, hvor der blev nedsat et syvmandsudvalg med blandt andet købmand Johs. Wulff, som fik carte blanch til at forhandle med De Danske Sukkerfabrikker om en fabrik i byen.

Købmand P.W. Wulff havde 30 år før præsenteret De Danske Sukkerfabrikker for et lignende ønske. Alligevel mente delegationen, som fik foretræde på sukkerfabrikkernes kontor i København, at mulighederne var øget, fordi Nykøbing Sukkerfabrik fra 1885, var overtegnet med 1.500 tønder land.

Blandt gode argumenter anførte delegationen byens havn og den gode jernbaneforbindelse til Nykøbing. Billigere transport blev også fremhævet, fordi roer fra Næsgaard, Sortsø og Skovby blev kørt til Stege Sukkerfabrik.

Annonce

Efter et nyt møde i København var stemningen høj hos idemændene, men den endelige beslutning trak ud, og først 17. december 1919 indløb det nedslående svar til idemændene på Falster, at De Danske Sukkerfabrikker ikke var overbevist om, at Stubbekøbingegnen var det bedste sted til udvidelse af sukkerroedyrkning, og at en fabrik her ville tage marked fra sukkerfabrikkerne i Nykøbing og Stege.

Sådan døde ideen om endnu en sukkerfabrik på Sydhavsøerne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE