cookie-og-privatlivspolitik
Det er snarere den gode økonomi og virksomhedernes behov for arbejdskraft, der har ført til, at flere kontanthjælpsmodtagere har fået småjob, end det er effekten af 225-timers-reglen, mener cheføkonom fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (Arkivfoto).
Det er snarere den gode økonomi og virksomhedernes behov for arbejdskraft, der har ført til, at flere kontanthjælpsmodtagere har fået småjob, end det er effekten af 225-timers-reglen, mener cheføkonom fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Politik

AE: Man kan ikke konkludere at 225-timers-regel virker

Selv om en analyse viser, at flere på kontanthjælp tager småjob, skyldes det formentlig ikke timekrav.
17. april 2019 kl. 13:09 Af /ritzau/

Annonce

Det giver ikke mening at konkludere, at 225-timers-reglen virker.

Sådan lyder det fra cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Erik Bjørsted.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har ellers offentliggjort en analyse, der viser, at antallet af personer på kontanthjælp, som har småjob, er steget, siden man indførte 225-timers-reglen.

- Jeg synes ikke, man kan bruge analysen (fra DA, red.) til at sige noget om, hvorvidt 225-timers-reglen har virket. Vi taler stadig om personer, der er på kontanthjælp.

- Det afgørende for at vurdere, om reglen har virket, er jo, om de her småjob har ført til, at flere er kommet i varig beskæftigelse. Og der nærer jeg ikke de store forhåbninger.

- Hvis man skal tro Finansministeriets egne beregninger, så tilskriver jeg både stigningen i småjobs og faldet i antallet af kontanthjælpsmodtagere, den gode økonomi.

Finansministeriets beregninger har anslået, at 225-timers-reglen ville føre til, at beskæftigelsen ville stige med cirka 200 personer, fortæller cheføkonomen.

Fra august 2016 til august 2018 har man set en stigning i andelen af kontanthjælpsmodtagere, der har småjob ved siden af kontanthjælpen, viser analysen fra DA.

Størst har stigningen været for kvinder med ikkevestlig baggrund, hvor 10 procentpoint flere havde et småjob i 2018.

- Det er en gruppe, der er langt fra arbejdsmarkedet, og der er ikke mange andre beskæftigelsesinitiativer, der har rykket kvinder i så høj grad, siger chefkonsulent i DA Rasmus Brygger, der har lavet analysen.

I samme periode har man set et fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere med cirka 32.000.

Men ifølge Erik Bjørsted er det altså ikke særligt sandsynligt, at faldet har nævneværdigt at gøre med 225-timers-reglen.

- Når der er rift om arbejdskraften, så er der flere kontanthjælpsmodtagere, som får en tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Det så vi blandt andet under højkonjunkturen fra år 2004 til 2008, hvor antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt ret markant, siger han.

Der er dog ikke er lavet specifikke studier af, hvorvidt 225-timers-reglen har ført til, at flere tager småjobs, anerkender cheføkonomen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce