cookie-og-privatlivspolitik
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) kunne mandag offentliggøre en aftale, som han har indgået med alle Folketingets partier om levende landsbyer. (Arkivfoto)
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) kunne mandag offentliggøre en aftale, som han har indgået med alle Folketingets partier om levende landsbyer. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Politik

Aftale skal sikre hurtigere internet og mere liv i landsbyer

Folketingets partier har afsat penge til en aftale, som skal sikre mere liv i landdistrikter og bymidter.
29. november 2021 kl. 13:05 Af Ritzau

Alle Folketingets partier er gået sammen om en aftale, der skal sikre mere liv i landdistrikterne og bymidterne.

Det skriver Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne bag aftalen afsætter mere end 550 millioner kroner til blandt andet at forbedre torve og gågader, flere tilbud til ældre og lokale velfærdscentre.

Aftalen skal også understøtte lokale dagligvarebutikker i små byer, sikre en god internetforbindelse og give et bedre overblik over naturstier.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) fremhæver især, at nedrivningspuljen forlænges. Der er en pulje på 200 millioner kroner til nedrivning og istandsættelse.

Annonce

- Det betyder, at der er rigtig mange kommuner, der kan være med til at sørge for, at man får ryddet op de steder, hvor der er nogle gamle huse, der ikke bliver brugt, eller hvor der udlejes huse, som reelt ikke er egnet til beboelse, siger han til Ritzau.

I aftalen indgår der blandt andet støtte til borgerdrevne dagligvareforretninger. Det er et gammelt ønske fra Enhedslisten, siger partiets landdistrikts- og øordfører, Henning Hyllested, i pressemeddelelsen.

- Siden kommunalreformen i midten af 00'erne for alvor satte gang i centraliserings-ræset, har den stået på afvikling og afvandring i vores tyndt befolkede områder. Skoler er lukket, det samme er købmanden mange steder.

Karina Lorentzen, der er landdistrikts- og øordfører i SF, er også rigtig glad for, at der kan ydes et større tilskud til borgerdrevne dagligvarebutikker.

- Jeg kan godt forstå, at borgere er optaget af, at der er en købmand i deres landsby. For det første betyder det noget for huspriser, men det betyder også noget for livet i landsbyen, at der er et mødested, siger hun til Ritzau.

Annonce

Der er også lagt op til en forsøgsordning med 10 frie bymidter i aftalen. Det betyder, at de kan sættes fri af eksisterende lovgivning for at understøtte nye initiativer.

Samtidig skal interessen undersøges for en lignende ordning med frilandsbyer. Det er Karina Lorentzen glad for.

Ifølge aftalen skal det først diskuteres, hvilken lovgivning bymidterne og landsbyerne skal sættes fri for, når kommunerne byder ind med forslag.

Målet er, at frilandsbyerne og de frie bymidter kan skabe ny udvikling, siger Kaare Dybvad Bek (S).

- Vi håber selvfølgelig på, at der vil komme nogle gode initiativer, og folk, de steder hvor man har engagementet, vil bruge det til at udvikle nogle nye måder at skabe udvikling på i de små samfund, siger han.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE