Annonce
Politik

Boligøkonomer skyder Lars Løkkes skatteplan til jorden

Lars Løkke Rasmussen forslag til omlægning af boligbeskatning får en kold modtagelse blandt eksperter og kommentatorer. "Man gør det i Sverige, og det er ikke noget, som de svenske boligøkonomer bryder sig om. De ønsker at overtage det danske system," siger boligøkonom Curt Liliegreen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Forslag fra Lars Løkke om at beskatte gevinster af boligsalg er vanskeligt at gennemføre og ikke bedre.

Det vil være praktisk muligt at gennemføre Lars Løkke Rasmussens forslag om at beskatte gevinster af boliger frem for almindelig beskatning af boliger.

Men listen over besværligheder er meget lang, og hvis man alligevel realiserede det, ville det ifølge direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen være en dårligere løsning, end den eksisterende - og kommende.

- Man gør det i Sverige, og det er ikke noget, som de svenske boligøkonomer bryder sig om. De ønsker at overtage det danske system, siger han.

Lars Løkke Rasmussen opridser i sin bog "Ud af det blå" en model, som ligner den svenske, hvor man beskatter avancen af salget.

Han vil have et opgør med de "arbitrære skattefri gevinster på bolighandel". Til gengæld "betaler du ikke skat af din bolig, mens du bor i den".

Professor ved CBS Michael Møller, som er boligøkonomisk ekspert, siger, at såkaldt "realisationsbeskatning", som forslaget er udtryk for, er "besværlig".

- Medmindre man laver en ordning, så skatten kan udskydes ved flytning mellem to ejerboliger, så vil skatten virke som en skat på mobilitet, hvilket er skadeligt for arbejdsmarkedet, siger han.

En model kunne være at indefryse skatten, og så skal man betale, når man forlader boligmarkedet, mens man løbende betaler en skat af det skyldige beløb.

Det vil ifølge Curt Liliegreen have den konsekvens, at skat bliver noget fjernt noget, som ikke påvirker prisen, folk vil betale for en bolig.

- Derfor stiger priserne ret kraft. En lejlighed er meget dyr i Stockholm, dyrere end i København. Deres huse er steget meget mere under corona, siger han.

Der er dog ifølge Curt Liliegreen en hel række andre udfordringer og åbne spørgsmål til idéen, som har været præsenteret af forskellige politikere før.

- Jeg mener, at det danske system er bedre. Men det er delvist ødelagt af det skattestop, der blev indført af Lars Løkkes tidligere parti (Venstre, red.), siger han.

Boligmarkedet svinger voldsomt. Provenuet for Løkkes model vil altså være meget påvirket af, hvor priserne ligger, og hvor mange boliger der sælges. Og der vil gå mange år, før der begynder at komme penge i kassen.

Få politikere vil nok skrive under på en aftale, hvor man beskatter med tilbagevirkende kraft, vurderer han.

Og hvordan skal forbedringer som energirenoveringer håndteres? Men vil skulle gemme kvitteringer, og der skal foretages en omfattende beregning af, hvem der er boet i boligen på forskellige tidspunkter, når folk bliver skilt - og måske flytter sammen igen.

- Den primære indvending i Sverige er, at det ikke virker, siger Curt Liliegreen.

Cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen mener, at det aktuelle skattesystem er bedre end det, som Lars Løkke Rasmussen foreslår.

- Jeg er ret kritisk over for Løkkes forslag om bolig-avanceskat. Hvis det nuværende skatteprovenu fra grundskyld og ejendomsværdiskat skal indbringes via en avanceskat, så skal avanceskatten ramme 70 procent, siger han.

Boligøkonomerne peger på fordelen i, at man i det danske system beskatter efter, hvordan priserne udvikler sig.

  • RB PLUS Boligskat skal retur i tre millioner breve
    Lars Løkke Rasmussen forslag til omlægning af boligbeskatning får en kold modtagelse blandt eksperter og kommentatorer. "Man gør det i Sverige, og det er ikke noget, som de svenske boligøkonomer bryder sig om. De ønsker at overtage det danske system," siger boligøkonom Curt Liliegreen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Fødevareminister: Danmark er godt rustet i tilfælde af en fødevarekrise

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem