cookie-og-privatlivspolitik
Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil de næste to år blive rådgivet af et borgerting bestående af 99 repræsentativt udvalgte borgere, som skal komme med løsningsforslag i forhold til klimakrisen. (Arkivfoto).
Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil de næste to år blive rådgivet af et borgerting bestående af 99 repræsentativt udvalgte borgere, som skal komme med løsningsforslag i forhold til klimakrisen. (Arkivfoto).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Politik

Borgerting skal rådgive regeringen om klimaløsninger

99 borgere skal i Danmarks første borgerting bidrage med løsningsforslag til at løse klimakrisen.
27. juni 2020 kl. 09:07 Af Ritzau

Annonce

Regeringen lancerer Danmarks første borgerting, som de næste to år skal diskutere dilemmaer og løsninger forbundet med klimaudfordringerne.

Det skal være med til at kvalificere den klimapolitiske debat, fortæller klimaminister Dan Jørgensen (S) til Information.

- Det er utroligt sundt, at os, der træffer beslutninger på Christiansborg, får andre perspektiver end dem, vi lige er vant til, siger han.

- Vi er vant til at lytte til eksperter og erhvervsliv, men der er rigtig gode erfaringer med borgerting fra andre lande.

Det var et nybrud i dansk klimapolitik, da et politisk flertal som en del af den nye klimalovsaftale i vinter besluttede, at Danmark skal have et borgerting på klimaområdet.

Borgertinget skal bestå af 99 borgere. De udvælges ud fra kriterier som alder, køn, geografi, uddannelse og indkomst, så der sikres repræsentativitet.

Medlemmerne får til opgave at diskutere "borgernære dilemmaer forbundet med den grønne omstilling samt give input og anbefalinger til udarbejdelse af klimahandlingsplanerne".

Borgertinget skal fremlægge sine konklusioner på et givent emne for regeringen og for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

Folketinget skal herefter diskutere og lave en beretning på baggrund af anbefalingerne, mens klimaministeren "kan" give en skriftlig og offentlig tilbagemelding.

Men den model risikerer at skade både processen og formålet med borgertinget.

Det mener lektor Anders Blok, der er medstifter af Klima- og Omstillingsrådet, der har arbejdet for oprettelsen af et klimaborgerting.

- I princippet er der ikke noget, som forhindrer, at ministeren og Folketinget tilsidesætter eller kun plukker helt selektivt i det, som borgerne foreslår. Det er et problem i forhold til processens legitimitet, siger han til Information.

Dan Jørgensen understreger, at han vil forholde sig til anbefalingerne.

- Jeg har besluttet, at jeg kommer til at forholde mig offentligt og skriftligt til de konkrete forslag, siger han.

- Det er klart, at vi er ikke juridisk forpligtet til at følge nogle anbefalinger. Men jeg tror og håber da på, at der vil komme anbefalinger, som måske kan finde vej til lovgivning i Folketinget.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce