cookie-og-privatlivspolitik
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger onsdag på et samråd om FE, at hun som minister var nødt til at forholde sig til og handle på den kritik, som TET rettede mod Forsvarets Efterretningstjeneste.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger onsdag på et samråd om FE, at hun som minister var nødt til at forholde sig til og handle på den kritik, som TET rettede mod Forsvarets Efterretningstjeneste.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Bramsen: Det er min pligt at reagere på tilsyns kritik af FE

Onsdag har forsvarsministeren været i samråd, som blandt andet omhandlede hjemsendelsen af FE-medarbejdere.
23. september 2020 kl. 15:30 Af Ritzau

Annonce

På et samråd onsdag eftermiddag er forsvarsminister Trine Bramsen (S) blevet spurgt ind til, hvilke overvejelser hun gjorde sig i forhold til håndteringen af sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det sker efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, udsendte en skarp kritik af FE i august.

På baggrund af tilsynets kritik har forsvarsministeren reageret ved at hjemsende FE-chef Lars Findsen, tidligere departementschef og FE-chef Thomas Ahrenkiel samt yderligere to ledende medarbejdere.

Om baggrunden for hjemsendelsen siger Bramsen:

- Jeg mener, at man som minister skal handle, når man bliver bekendt med, at der potentielt foregår noget, der ikke bør foregå.

- Derfor mener jeg heller ikke, at jeg som forsvarsminister kunne sidde en så klar og alvorlig kritik af en sag i FE overhørig fra det tilsyn, som, vi jo har besluttet, har kompetencerne til at føre kontrol med FE.

Formanden for Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), Michael Kistrup, har i et interview med Politiken tidligere sagt, at spionsagen har taget en mere dramatisk drejning, end tilsynet havde forventet.

- Reaktionen er kommet bag på mig. Vi har slet ikke haft overvejelser om, at nogen skulle hjemsendes. Det har vi overladt til ministeren.

- Vi tænkte, at et eller andet ville der nok ske. Men det ligger uden for vores mandat, sagde Michael Kistrup til Politiken.

I august lød det blandt andet fra tilsynet, at FE fra 2014 til 2020 i forbindelse med kontroller har "tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet og givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold".

Weekendavisen har siden hen afdækket, at sagens kerne er et dybt fortroligt samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at hente data fra internationale kabler, som FE har adgang til.

Det samarbejde blev ifølge avisen etableret i slutningen af 1990'erne af den daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen (S).

Sidenhen er samtlige forsvarsministre ifølge Weekendavisen blevet informeret grundigt om aftalen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce