cookie-og-privatlivspolitik
Borgere uden for EU-lande kan kun arbejde i Danmark med en gyldig arbejds- og opholdstilladelse. (Arkivfoto)
Borgere uden for EU-lande kan kun arbejde i Danmark med en gyldig arbejds- og opholdstilladelse. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Politik

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

Det er let at kontrollere de forhold, kokke og andre i restaurationsbranchen arbejder under, mener direktør.




09. december 2019 kl. 10:57 Af Ritzau

Annonce

Der skal føres langt bedre kontrol med arbejdsforholdene for udenlandsk arbejdskraft, der kommer til Danmark for at arbejde i hotel- og restaurationsbranchen.

Og det er slet ikke så svært, mener Katia Østergaard, der er administrerende direktør i brancheorganisationen Horesta.

- Det er relativt enkelt for myndighederne at undersøge, om der foregår noget, der virker mærkeligt.

- Der er tre nøgletal, der giver en indikation på, om det her ser rigtigt ud: åbningstid, ansatte og omsætning. Her kan man lynhurtigt se, om der er en fornuftigt sammenhæng for at vurdere, om det går lovligt for sig

- Har man to registrerede medarbejdere og en åbningstid fra 10 til 24 ugens syv dag - det kan man jo ikke, det kan enhver regne ud, siger hun.

DR og Fagbladet 3F har beskrevet, hvordan mange kinesiske kokke kommer til Danmark for at arbejde, men bliver udnyttet af danske restauranter.

De kinesiske kokke kommer til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning.

Ordningen går ud på, at borgere uden for EU kun kan få arbejde i Danmark, hvis deres arbejdsgiver vil give dem over 35.582 kroner i månedsløn.

Ifølge Katia Østergaard er det ikke på nuværende tidspunkt muligt at sige, om andre nationaliteter også lider under dårlige arbejdsforhold.

- Jeg har ikke hørt om, at der er andre, der oplever svindel med beløbsordningen på den her måde.

- Men jeg har også først hørt om de kinesiske kokke for nylig. Det undrer mig meget, at det kan finde sted.

Horesta udarbejder hvert år en normtals-analyse, hvor de indsamler og analyserer regnskaber fra virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen.

Lige præcis den analyse mener Katia Østergaard, at myndighederne burde bruge mere.

- Her kan man se, hvad der er det normale, som en bestemt forretning har til for eksempel løn, husleje og råvarer.

- Og der kan man hurtigt se, hvad normalen er - og derfor kan der være grund til at se på de virksomheder, hvor tallene stikker ud fra normen, og som derfor er værd at se nærmere på, siger hun.

Katia Østergaard understreger, at den analyse er tilgængelig, så myndighederne kan bruge den.




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang asfalt i… 13. august 2020 kl. 07.43

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

Annonce