cookie-og-privatlivspolitik
Forhenværende afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen bliver mandag afhørt i Rigsretten, der holder til i Eigtveds Pakhus i København.
Forhenværende afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen bliver mandag afhørt i Rigsretten, der holder til i Eigtveds Pakhus i København.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Centralt vidne studsede over styrelses svar til ombudsmand

Lykke Sørensen afhøres i Rigsretten. Hun blev klar over, at der var uenighed om, hvad styrelse fik at vide.
20. september 2021 kl. 13:49 Af Ritzau

Afdelingschef Lykke Sørensen vidste godt, at man ikke kunne adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ægtefælle helt uden undtagelser. Men i Udlændingestyrelsen havde man en anden opfattelse af beskeden fra ministeriet.

På et tidspunkt gik det op for Lykke Sørensen, at der ikke var enighed om, hvad Udlændingestyrelsen mundtligt havde fået besked om, efter at Støjberg i 2016 havde meddelt, at hun ville adskille asylpar.

Det forklarer den tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen, der mandag sidder i vidneskranken i Rigsretten.

- Det blev på et eller andet tidspunkt klart for os i udlændingeafdelingen, at der ikke var enighed mellem Udlændingestyrelsen og koncernledelsen om, hvad der var videregivet mundtligt, siger Lykke Sørensen.

Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen om adskillelserne af asylpar.

Annonce

I et svar skrev Udlændingestyrelsen, at den 10. februar 2016 mundtligt af departementet blev bedt om at administrere ordningen i overensstemmelse med den pressemeddelelse, der blev udsendt samme dag.

I pressemeddelelsen meddelte Inger Støjberg, at alle mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra ældre ægtefæller - uden undtagelser.

Lykke Sørensen studsede over Udlændingestyrelsens svar om, at de altså havde fået besked om at administrere uden undtagelser.

- Ja, men der var jo uenighed om, hvad der var tilkendegivet, siger hun.

Hun mindes ikke, hvornår hun blev opmærksom på uenigheden, og der var Lykke Sørensen bekendt ingen i ministeriet, som havde tænkt sig at rette udtalelsen.

Annonce

Lykke Sørensen fortæller også, at hun på et koncerndirektionsmøde 10. februar gjorde det klart, at der ikke kunne blive en ordning med adskillelser uden undtagelser.

Hun har tidligere fortalt, at Udlændingestyrelsen efterlyste nogle retningslinjer, de kunne navigere efter. Men retningslinjerne kom først i december 2016.

Afhøringen af Lykke Sørensen begyndte onsdag i forrige uge og er fortsat i gang mandag eftermiddag.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE