cookie-og-privatlivspolitik
Samira Nawa (R) kræver et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, der placerede sygeplejersker i en anden lønramme end for eksempel politimænd og lærere. (Arkivfoto)
Samira Nawa (R) kræver et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, der placerede sygeplejersker i en anden lønramme end for eksempel politimænd og lærere. (Arkivfoto)
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Politik

DF og støttepartier presser på for højere sygeplejerskeløn

DF samt Radikale og Enhedslisten kræver et opgør med tjenestemandsreformen og højere løn til sygeplejersker.
22. april 2021 kl. 23:50 Af Ritzau

Det er tid til at gøre op med tjenestemandsreformen fra 1969, der placerede sygeplejersker i en lavere lønramme end for eksempel lærere og politibetjente og betale sygeplejersker mere.

Det mener De Radikale og Dansk Folkeparti, der ifølge Jyllands-Posten vil lægge pres på regeringen for at åbne trepartsforhandlinger med arbejdsgiverne og sygeplejerskerne. Det samme vil Enhedslisten, der lige som De Radikale er blandt regeringens støttepartier.

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R) mener, at tjenestemandsreformen hindrer ligestilling, hvad angår lønforhold.

- Der er tale om en reform tilbage fra 1969, som fik de såkaldte kvindefag placeret lavere, fordi kvinders indkomst blev betragtet som en biindtægt i familien. Det er altså ikke et ligestillingssyn, som vi deler her i 2021, siger hun.

Også hos Dansk Folkeparti mener man, at reformen er forældet.

Annonce

- Grundlæggende mener vi, at lønspørgsmål hører hjemme mellem arbejdsmarkedets parter, men her står man med en strukturel skævhed, som er opstået på baggrund af en lovgivning, der er 50 år gammel, siger kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Til Ritzau tilføjer ligestillingsordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper:

- Det er uansvarligt, hvis regeringen bliver ved med at ignorere vreden hos sygeplejersker og radiografer og det faktum, at uligelønnen historisk blev skabt af politikere.

- Vi har fremlagt forslag for et år siden, som kunne have løst det i overenskomsterne. Men regeringen hældte det ned ad brættet. Nu rykker katastrofen snart helt ind på deres skrivebord.

Dansk Sygeplejeråd (DSR), der repræsenterer en stor del af sygeplejerskerne, indgav torsdag et strejkevarsel til arbejdsgiverne.

Annonce

Strejkevarslet kommer, efter at et lille flertal af DSR's medlemmer tidligere har stemt nej til den nye overenskomstaftale.

Utilfredsheden har især at gøre med lønnen, som ifølge sygeplejerskerne er for lav.

DSR har i underkanten af 80.000 medlemmer. Sygeplejerådet har besluttet at varsle strejke for ti procent af medlemmerne ansat i kommuner og regioner.

Konsekvensen af varslet er, at sygeplejerske fra natten mellem torsdag 20. maj og fredag 21. maj vil kunne påbegynde den varslede strejke.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE