cookie-og-privatlivspolitik
Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser kritik fra Klimarådet, som  ikke finder det godtgjort, at Danmark kan nå målet om at skære 70 procent af CO2-udledningen i 2030 (Arkivfoto)
Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser kritik fra Klimarådet, som ikke finder det godtgjort, at Danmark kan nå målet om at skære 70 procent af CO2-udledningen i 2030 (Arkivfoto)
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Politik

Dan Jørgensen: Vi er langt fra men godt på vej mod klimamål

Klimarådet er ikke en dømmende instans, påpeger klimaministeren efter kras vurdering af regeringens politik.




26. februar 2021 kl. 16:53 Af Ritzau

Danmark er langt fra at nå målet om at skære 70 procent af CO2-udledningen i 2030, lyder det fredag i Klimarådets nye statusrapport.

Regeringen har i hvert fald ikke anskueliggjort, at vi når i mål, konkluderer rådets formand, Peter Møllgaard.

- Der er betydelig usikkerhed og uklarhed om den vej, regeringen ønsker, at Danmark skal følge mod de 70 procent i 2030, siger han.

Så skarp er vurderingen fra Klimaråd et, at klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) i en kommentar til rapporten føler det nødvendigt at fastslå:

- Klimaråd et er ikke en dømmende eller besluttende instans. Rådets opgave er at rådgive regeringen.

Annonce

Regeringen er i gang med en række af de tiltag, rådet efterlyser, forsikrer Dan Jørgensen. Herunder forhandlinger om udtagning af kulstofrige lavbundsjorder i landbruget.

- I de næste måneder følger vigtigt arbejde med at udvikle en strategi for lagring og fangst af CO2 og en elektrificeringsstrategi.

Desuden er en strategi for Power-to-X på vej, lover ministeren - hvor grøn strøm fra vindmøller og solceller bruges til at producere brint, der kan omdannes til rent brændstof til skibe og fly.

En af Klimarådets vigtigste anbefalinger er indførelse af en høj afgift på udledning af drivhusgasser. Det er ifølge Klimarådet og en lang række økonomer et af de vigtigste virkemidler til grøn omstilling.

Dan Jørgensen har tidligere skudt en generel CO2-afgift ned som en "skrivebordsøvelse".

Annonce

- Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår, sagde han i 2020 til Børsen.

Ikke desto mindre optræder afgiften igen i årets rapport fra Klimarådet. Og et udvalg i Folketinget er netop begyndt at forberede et forslag til en CO2-afgift som led i en grøn skattereform.

Med politiske aftaler har regeringen sikret en reduktion på en tredjedel af de 20 millioner ton drivhusgas årligt, der mangler i 2030. Men der udestår fortsat to tredjedele - eller 13 millioner ton årligt.

- Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi er langt fra i mål, og der er store opgaver forude. Men vi er godt på vej, siger Dan Jørgensen.




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE