cookie-og-privatlivspolitik
Forsvarsministeriet opretter en ny funktion - en "politisk rådgiver" - ved Arktisk Kommando i Nuuk. I stillingen skal skiftende embedsmænd fra ministeriet blandt andet samarbejde med den nyudnævnte amerikanske konsul i Nuuk, der også har kontor hos Arktisk Kommando.
Forsvarsministeriet opretter en ny funktion - en "politisk rådgiver" - ved Arktisk Kommando i Nuuk. I stillingen skal skiftende embedsmænd fra ministeriet blandt andet samarbejde med den nyudnævnte amerikanske konsul i Nuuk, der også har kontor hos Arktisk Kommando.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Danmark sender politisk rådgiver til Nuuk

I kølvandet på USA's åbning af konsulat i Nuuk opretter Danmark nu også en ny politisk stilling i Grønland.
06. august 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Forsvarsministeriet vil fremover have en politisk rådgiver udstationeret i Nuuk.

Rådgiveren skal agere bindeled mellem de danske og grønlandske myndigheder i de sikkerhedspolitiske spørgsmål, der løbende fylder mere og mere på verdens største ø.

Den nye rådgiver flyver torsdag med forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Grønland for at starte i sin nye funktion med det samme.

- Jeg har besluttet, at vi fremover skal have en politisk rådgiver på Grønland. Det skal ses i lyset af den stadigt større sikkerhedspolitiske og forsvarspolitiske udvikling, der er i Arktis, siger Trine Bramsen.

Rådgiverposten vil besættes af skiftende embedsmænd fra Forsvarsministeriet.

I forvejen har Forsvaret i Nuuk Arktisk Kommando, der varetager de operative dele af beredskabet og suverænitetshåndhævelsen i Grønland.

Det bliver netop i Arktisk Kommandos kontor, at den nye rådgiver får til huse.

På den måde kommer den politiske rådgiver til at sidde dør om dør med USA's nye konsul i Nuuk, Sung Choi, der tiltrådte i juni.

Oprettelsen af den danske rådgiverstilling har dog ikke noget at gøre med, at USA lige har gjort det samme, understreger Trine Bramsen.

- Den her beslutning har jeg truffet for længere tid siden, så det har ikke noget med det at gøre. Det her handler om det dansk-grønlandske samarbejde, siger hun.

På turen til Grønland skal forsvarsministeren også være med til at åbne en lokal afdeling af Interforce i Nuuk.

Interforce er et nu 20 år gammelt samarbejde mellem erhvervslivet og Forsvaret om brugen af reservestyrkerne og Hjemmeværnets frivillige og har tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) som formand.

Derudover skal Trine Bramsen mødes med grønlandske politikere for blandt andet at høre deres mening om, hvordan en pulje på 1,5 milliarder kroner til øget overvågning i Arktis bedst kan udmøntes.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce