cookie-og-privatlivspolitik
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF har lavet aftale, der sikrer renere drikkevand. (Arkivfoto).
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF har lavet aftale, der sikrer renere drikkevand. (Arkivfoto).
Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Politik

Danskernes drikkevand bliver bedre beskyttet mod pesticider

En bred politisk aftale betyder, at det er slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer.
11. januar 2019 kl. 09:18

Annonce

Danskernes drikkevand bliver fremover bedre beskyttet mod pesticider.

Det er regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF blevet enige om i en aftale, som blev præsenteret fredag.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det skal blandt andet være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer. Aftalen er en tillægsaftale til Pesticidstrategi 2017-21.

- Den seneste tids mange fund af pesticider i drikkevandet har bekymret mig og de øvrige partier i aftalekredsen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Jeg er glad for, at vi står sammen om at beskytte drikkevandet og forbedre beskyttelsen af en af de mest værdifulde ressourcer, vi overhovedet har.

- Jeg er særligt glad for, at det skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer, og at vi nu får undersøgt grundvandet for langt flere stoffer, siger ministeren.

Kommunerne skal inden 2023 finde lokale løsninger for at stoppe brugen af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Disse er statsligt udpegede områder omkring drikkevandsboringerne. Det skal ske i samarbejde med landbruget.

Kan kommuner og vandselskaber ikke komme i mål med beskyttelsen mod pesticider nær drikkevandsboringer, kommer et generelt forbud mod sprøjtning. Det fremgår af aftalen.

Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech, glæder sig over, at landmænd bliver kompenseret økonomisk.

- Vi skal behandle folk ordentligt, og det gælder altså også landmænd. Det er ikke dem, der har valgt, at der skal være en vandboring på deres mark, siger hun.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, er ikke mindst tilfreds med forbuddet mod at sprøjte i boringsnære beskyttelsesområder.

- Det sender et vigtigt signal til både kommuner og landbruget om, at det vil være en god idé at komme hurtigt i gang og få sikret, at der ikke siver pesticider ned i drikkevandet fra områderne omkring vores vandboringer, siger han.

De Radikales miljøordfører, Ida Auken, hæfter sig ved, at grundvandet skal undersøges for flere stoffer.

- Danmark må aldrig blive et land, hvor vi drikker vand fra flaske. Derfor har vi også besluttet at tjekke for mange flere stoffer, så danskerne fortsat trygt kan drikke vandet, siger hun.

Enhedslisten og Alternativet står som de eneste partier i Folketinget uden for strategiaftalen om pesticider.

Enhedslistens miljøordfører, Øjvind Visholm, ser fredagens aftale som et skridt i den rigtige retning, selv om det ifølge ham ikke er nok.

- Enhedslisten vil nu fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at beskytte drikkevandet mod sprøjtegifte dér, hvor det dannes. Så håber vi, at de andre partier i Folketinget også er villige til at tage det skridt, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 18. juni 2019 kl. 08.09

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

Annonce