cookie-og-privatlivspolitik
Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen er de eneste fra De Radikales folketingsgruppe, der fysisk er til stede til partiets landsmøde lørdag.
Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen er de eneste fra De Radikales folketingsgruppe, der fysisk er til stede til partiets landsmøde lørdag.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Politik

De Radikale vil undersøge sexisme i egne rækker

Sexisme findes også hos De Radikale. Politisk leder Morten Østergaard ser aktuel debat som et vendepunkt.
19. september 2020 kl. 11:48 Af Ritzau

Annonce

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, siger det lørdag meget klart i sin tale til partiets landsmøde i Nyborg: Der findes sexisme i partiet.

En intern undersøgelse skal nu afdække omfanget og karakteren af den, siger Morten Østergaard.

- Vi har en fælles opgave med at få ryddet op i den sexistiske kultur, der alt for mange steder stadig hersker.

- Vi starter med os selv. Og sætter en undersøgelse i gang af os selv i Radikale Venstre. En undersøgelse, der skal afdække omfang og karakter af den sexisme, som vi ved, også findes hos os.

- Jeg tror, det her er et vendepunkt i forhold til ligestilling i Danmark, siger Morten Østergaard.

- Jeg ved i hvert fald med mig selv, at det bliver et vendepunkt for os i Radikale Venstre.

- At vi alle sammen vedkender os ansvaret for, at det har været sådan - også med de ting, vi i dag ikke kan lave om. Og vi påtager os ansvar for, at det nu bliver lavet om, siger han.

Debatten om sexisme og krænkende adfærd i samfundet begyndte med tv-vært Sofie Lindes svada mod mediebranchen til Zulu Comedy Awards, hvorefter De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, for alvor løftede sexismedebatten op på et politisk niveau.

Nawa udtalte til B.T., at De Radikale aldrig ville have gjort udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til minister sidste år med henvisning til en sag fra 2008, hvor den dengang 34-årige Kofod havde sex med en 15-årig pige til en politisk ungdomsfest.

Efter flere dages tavshed trådte Kofod i torsdags frem på tv og undskyldte sin handling fra dengang. Det samme havde han i øvrigt gjort i 2008. Han angrer, men går ikke af som minister.

Den seneste tid er der også dukket flere eksempler frem i medierne, hvor folkevalgte kvinder har fortalt om krænkende adfærd og sexisme. Også på Christiansborg.

Eksempelvis har De Konservatives Brigitte Klintskov Jerkel til DR Nyheder fortalt, at hun fire gange er blevet antastet af en mandlig politiker på Christianborgs gange. Vedkommende har ifølge Jerkel givet hende et klap bagi.

Socialdemokratiet har lørdag også meddelt, at partiet etablerer en uafhængig ordning, hvor man kan henvende sig, hvis man er vidende om eller selv er blevet udsat for krænkende adfærd. Herunder chikane og seksuel chikane.

Ordningen omfatter partiets folkevalgte, tillidsvalgte og politisk udpegede personer.

- Socialdemokratiet er et fællesskab, hvor der er plads til alle, og hvor alle skal føle sig trygge. Vi skal aktivt modvirke, at krænkende adfærd forekommer, siger partisekretær Jan Juul Christensen i en pressemeddelelse.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce