Det var først en uge, efter at nedgravning af mink begyndte, at styrelse lavede risikovurdering, skriver avis.
Renderne til de tusindvis af mink, som er blevet slået ned landet over, blev allerede gravet, før Miljøstyrelsen havde vurderet risikoen for miljøet.
Det skriver Jyllands-Posten.
Minkene, der er blevet begravet, er i øjeblikket ved at gå i forrådnelse. Nogle af dem presses op mod jordoverfladen, og frygten er, at væsker fra de mange mink spreder sig til vandmiljøet.
Forløbet fremgår af dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i, samt svar fra involverede styrelser.
Ifølge avisen blev de to områder til massegrave, som hører under henholdsvis Holstebro Kasserne og Flyvestation Karup, allerede 5. november blev udvagt til nedgravning af mink.
Det var dagen, efter at regeringen på et pressemøde fortalte, at alle mink i Danmark skulle slås ned på grund af coronasmitte og frygt for virusmutationer.
I dagene efter begyndte gravene at blive etableret, og lørdag var de første mink lagt ned i jorden. Det fremgår af en række mails fra medarbejdere i Fødevarestyrelsen, som Jyllands-Posten har set.
Arbejdet går i gang, før Miljøstyrelsen har lavet en vurdering af, hvilke risici der er forbundet med at grave minkene ned.
Faktisk fik styrelsen først udarbejdet en risikovurdering weekenden efter - den 9. og 10. november. Det skriver Miljøstyrelsen til Jyllands-Posten.
Ifølge styrelsen havde den forud for nedgravningen lavet en indledende "screening" for at "kortlægge beskyttelseshensyn til for eksempel drikkevand og beskyttet natur".
Da risikovurderingen endelig kommer er det med forsigtighedsprincippet om, at der skal være en afstand på 300 meter til Boutrup Sø i Holstebro Kommune.
På det tidspunkt var renderne dog allerede etableret mindre end 300 meter fra søen, og nogle steder var der allerede lagt mink ned.
Informationerne om forløbet i Jyllands-Posten møder kritik fra berørte borgmestre og politikere på Christiansborg. De mener, det er kritisabelt, at man ikke lavede en risikovurdering, før minkene kom i jorden.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger til Jyllands-Posten, at man tog beslutningen om at grave minkene ned, da man kunne se, at der ikke var mere kapacitet til at afbrænde de døde mink.
Han tilføjer, at det i bagklogskabens lys havde været bedre, hvis man havde "nået at tage en indånding mere".
- Det nåede man så ikke. Det er dybt beklageligt, men man har handlet hurtigt af hensyn til vi danskeres liv og helbred, siger fødevareministeren.