cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Døde mink blev begravet før risikoen for miljøet var undersøgt

Det var først en uge, efter at nedgravning af mink begyndte, at styrelse lavede risikovurdering, skriver avis.
30. november 2020 kl. 23:58 Af Ritzau

Annonce

Renderne til de tusindvis af mink, som er blevet slået ned landet over, blev allerede gravet, før Miljøstyrelsen havde vurderet risikoen for miljøet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Minkene, der er blevet begravet, er i øjeblikket ved at gå i forrådnelse. Nogle af dem presses op mod jordoverfladen, og frygten er, at væsker fra de mange mink spreder sig til vandmiljøet.

Forløbet fremgår af dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i, samt svar fra involverede styrelser.

Ifølge avisen blev de to områder til massegrave, som hører under henholdsvis Holstebro Kasserne og Flyvestation Karup, allerede 5. november blev udvagt til nedgravning af mink.

Det var dagen, efter at regeringen på et pressemøde fortalte, at alle mink i Danmark skulle slås ned på grund af coronasmitte og frygt for virusmutationer.

I dagene efter begyndte gravene at blive etableret, og lørdag var de første mink lagt ned i jorden. Det fremgår af en række mails fra medarbejdere i Fødevarestyrelsen, som Jyllands-Posten har set.

Arbejdet går i gang, før Miljøstyrelsen har lavet en vurdering af, hvilke risici der er forbundet med at grave minkene ned.

Faktisk fik styrelsen først udarbejdet en risikovurdering weekenden efter - den 9. og 10. november. Det skriver Miljøstyrelsen til Jyllands-Posten.

Ifølge styrelsen havde den forud for nedgravningen lavet en indledende "screening" for at "kortlægge beskyttelseshensyn til for eksempel drikkevand og beskyttet natur".

Da risikovurderingen endelig kommer er det med forsigtighedsprincippet om, at der skal være en afstand på 300 meter til Boutrup Sø i Holstebro Kommune.

På det tidspunkt var renderne dog allerede etableret mindre end 300 meter fra søen, og nogle steder var der allerede lagt mink ned.

Informationerne om forløbet i Jyllands-Posten møder kritik fra berørte borgmestre og politikere på Christiansborg. De mener, det er kritisabelt, at man ikke lavede en risikovurdering, før minkene kom i jorden.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger til Jyllands-Posten, at man tog beslutningen om at grave minkene ned, da man kunne se, at der ikke var mere kapacitet til at afbrænde de døde mink.

Han tilføjer, at det i bagklogskabens lys havde været bedre, hvis man havde "nået at tage en indånding mere".

- Det nåede man så ikke. Det er dybt beklageligt, men man har handlet hurtigt af hensyn til vi danskeres liv og helbred, siger fødevareministeren.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce